La divulgació científica en valencià
Transcripció
Un dels motius pels quals és tan famosa la revista Mètode entre els aprenents de valencià és perquè és un excel·lent model d'articles de divulgació científica, que és un gènere de text molt demanat a vegades en els exàmens. Com caracteritzaries un article de divulgació científica? Per a una persona que vullga aprendre a escriure de manera general articles d'aquest tipus, què li diries?
Què li diria? En primer lloc, que documentarà bé el tema sobre el qual va a escriure i, formalment, qüestions formals: un títol breu, suggerent si pot ser, i un subtítol més descriptiu. També que estructure les idees en paràgrafs senzills, més o menys de la mateixa llargària, i que utilitze connectors, que tinga les idees clares de com estructurar el text, com va a conduir el lector cap a la idea.
Que es faça un esborrany potser...
També és interessant que hi haja un inici, una primera frase que tinga ganxo, que enganxe el lector, perquè volem cridar la seua atenció i mantindre'l enganxat al llarg de tot el text. Per descomptat, correcció gramatical i també, en qüestions d'estil, evitar l'argot sempre que es puga. Si no es pot evitar, explicar sempre els conceptes.
Per paràfrasi. És a dir, vol dir tal cosa...
Exacte, el lector no es pot quedar amb la sensació que no sap alguna cosa, que no li han explicat alguna cosa; no es pot quedar amb dubtes. Se li ha d'explicar les coses bé, partint de la base, com si no sabera res del tema.
Amb un discurs estàndard, ni molt d'argot, ni molt col·loquial, ni molt científic, sinó mitjà.
Repassa les característiques de la divulgació científica amb l'activitat autocorrectiva. Després, troba les característiques de l'article de divulgació en este article de la revista Mètode.