Directes
La televisió d'À Punt en directe

Polítiques per a la precisió en l'ús de les preposicions

Josep Lluís Barona, catedràtic d'Història de la Ciència, ens explica què són les polítiques natalistes i quins efectes secundaris tenen que afecten les dones.

Els mots femenins i l’apostrofació dels articles determinants el i la.

Transcripció

La riquesa de les nacions, en termes d'Adam Smith, o fins i tot el poder polític i econòmic depenia de la quantitat de població. Una població pobra, feble, escassa… no tenia res a fer en la competència internacional amb una població forta. Això generarà una sèrie de polítiques natalistes. La reproducció és bona, tindre xiquets sans i forts i molts és bo. I això també té un efecte diguem-ne secundari, que és que subordina o consolida el rol de la dona associat a la maternitat i la cria dels fills.

L'entrevistat d'aquest fragment diu que la població "no tenia res a fer en la competència internacional". Volem que pares atenció a la construcció res a fer. Potser l'has llegida alguna vegada o potser has sentit la construcció res que fer. Doncs bé, l'ús del relatiu que en la construcció res/molt/poc + que i un infinitiu, com res o dir, no és acceptable. Fes una ullada a aquesta fitxa per a saber més sobre l'ús d'algunes preposicions simples.

Nivell C2 Gramàtica Preposicions Història Societat

També et pot interessar