Directes
La televisió d'À Punt en directe

Els textos periodístics: la notícia

Després de parlar del llenguatge periodístic, en aquesta secció de Beniparlem, Aina Monferrer ens parla d'alguns gèneres de text periodístic.

Els textos periodístics: la notícia

Transcripció

Doncs a vore, parlarem dels gèneres de text periodístics: notícia, article d'opinió i article de divulgació científica. Tot i que ens hi centrarem en la forma escrita, ja sabeu també que podem trobar-ne equivalents audiovisuals d'estes peces, no? El primer gènere de text, la notícia. El primer que et diran per a redactar una notícia és allò que has d'explicar les cinc W, no? El what, who, when, where, why. És a dir, que, qui, quan, on i per què. Això és el primer que he trobat en Google, però això encara s'estila o és una miqueta caspós?

Jo crec que més que les cinc W, és el lead, que és el primer paràgraf que diuen, que és el que és notícia; l'ítem a partir del qual es desenvolupa tota la història.

A veure, si et demanen identificar-ho, és fàcil identificar-ho: el subjecte implica el qui i els altres complements de lloc és l'on, el qual... No és complicat. Jo crec que, en eixe sentit, identificar això no és complicat. Si l'important és el qui, es dirà el qui; si l'on no és important, no apareixerà.

No cal passar per tot.

Per exemple que Pedro Sánchez és el qui, però la Moncloa, que és l'on, igual no importa tant. Potser no ho és.

És evident, no cal marcar-ho, no?

Jo crec que no cal, però és que depèn de cada notícia, perquè n'hi ha algunes que encara no sabem on ha passat, què ha passat, no? I, per tant, sempre és una cosa en construcció. I això, al final, són manuals, recomanacions que fan de l'Acadèmia i et diuen com has de fer una notícia, però, al final, en el dia a dia...

L'ofici fa el mestre.

Clar. I al final hi ha una altra cosa, que és el context, que hi ha dades o una part que explica o que ajuda a explicar eixa notícia, que l'emmarca en un context que també és important, i això no està ni en el who ni en el when ni res.

D'acord.

Aleshores, si volgueren fer una notícia sobre un esdeveniment per a un alumne de valencià que no és periodista especialitzat ni res, què li diríeu?

Doncs, si és un esdeveniment, evidentment, l'esdeveniment és el què, però també és l'on, no? L'esdeveniment, quin esdeveniment i on? Per exemple, un esdeveniment esportiu és futbol? D'acord. I on s'està fent este esdeveniment? És l'on. I també si és esportiu i és de primer nivell, doncs el qui. Depenent del tema.

No cal dir per què s'està fent l'esdeveniment.

Clar, no.

Vocabulari

En l'àudio, la presentadora Aina Monferrer ha explicat les característiques textuals d'una notícia, i com que volem assegurar-nos que no et queda cap dubte, te n'hem fet un resum i t'hem preparat una activitat digital per a practicar.

Nivell C1 Lletres Tipologies textuals