Què preferim: poble o ciutat?
Transcripció
Hola, com esteu?
Com va? Benvinguda a aquests pobles.
Estem a Atzeneta del Maestrat amb Artur i Ernest.
Sobre la despoblació, què ens pots contar d'ací?
El despoblament es produeix segons les polítiques que es fan. El que més despobla o més pobla són les infraestructures. Segons com es distribueixen les infraestructures i les dotacions i els serveis públics, etcètera, també es distribuïx la població.
A Castelló o qualsevol ciutat tens autobús a la porta de casa cada deu minuts i ací no hi ha transport públic. Però, hi ha gent jove!
Vaig a preguntar un parell de coses i ara després tornem a parlar. Vos sembla bé? Ara ens veiem.
Hola! Estem amb Leonardo i Jaume, que sou iaio i net.
Sí.
Leonardo ha sigut camioner molts anys, però viu ací, a Atzeneta.
Baixava carregat d'ací de… del que hi havia: figues, ametles i llenya i tot a Castelló. I després pujava carregat de guano per a les tendes.
Tu també vius al poble?
Ara visc a València entre setmana, i els caps de setmana…
Estàs estudiant.
Estudie restauració i conservació.
Què farem quan n'acabes? Et quedaràs allà? No?
M'agrada el poble. Al tema rural el que siga.
Quines característiques té la gent que viviu a la ruralia?
L'única diferència que hi veig del poble a la ciutat, que és un poc més tranquil perquè a l'hivern la gent no ix tant al carrer com a l'estiu.
En esta píndola es parla de despoblament, una condició que viuen cada vegada més pobles d'arreu de les comarques valencianes, ja que l'oferta i la demanda d'oci i de possibilitats laborals, moltes vegades, es concentra en les grans ciutats. Tanmateix, viure a la ciutat no sempre ens aporta beneficis, ja que el ritme de vida també sol ser més elevat.
Ara, imagina que eres el president o presidenta de l'associació de joves del teu poble i escriu una carta a l'alcaldessa en què li demanes mesures actives per a promoure l'oci i les oportunitats laborals i formatives a la teua localitat.