Pronominalitza el CD
Transcripció
Ara parlem de la pronominalització del complement directe. No et preocupes, el més complicat d'esta lliçó és pronunciar a la primera això de pronominalització. Pronominalització. Comencem.
Com a norma general, el complement directe no va precedit de cap preposició. Tot i això, cal posar a en els següents casos:
A mi. A ella.
Ens hem de respectar els uns als altres.
Si pot haver-hi confusió. Perseguia el gos al bou.
A qui has cridat? He saludat el seu amic, a qui vaig conéixer ahir.
Repassem: Tant a mi com a ella ens agrada respectar-nos els uns als altres, sempre que no aparega un gos perseguint un bou, clar, perquè cridarem de l'esglai i jo li diré: "A qui has cridat?" I ella contestarà: "A eixe gos que acabe de vore perseguint un bou que li treia set caps!".
Opcionalment, també podeu posar la preposició a davant de tothom, ningú... o davant del nom propi d'una persona. Podem dir tant: "No coneix ningú" com "No coneix a ningú". Tots els casos són com l'abecedari: la lletra a sempre va davant. La lletra a sempre va davant. Fàcil, veritat? No? Truquet, truquet. Que vos agrada el truquet.
Com que ja s'està acabant el partit, és moment de les substitucions. Entrenador, canvi! (Indicacions de control) Què? Que no hi ha ningú més? Clar, ja. Doncs, eh… seguisc jo. (BUFA)
A l'hora de substituir un complement directe utilitzem en cas que porte un determinant, per exemple, un article; un nom propi o un pronom personal. A ella. Els apunts… de llengua.
La substitució també pot fer-se a través del pronom ho quan el complement directe equival a un demostratiu neutre. És a dir: açò, això, allò. O a una oració completiva d'infinitiu o introduïda per la conjunció que. Ací he dit /comentaliu/, al final he dit una u. No /comentalio/.
Bé, potser després de sentir parlar del complement directe, ja no tens tants dubtes. Però, com que no volem que en tingues cap, t'hem preparat la fitxa-resum i una activitat digital per a rematar.