Transcripció
La neula és fonamentalment una pasta fina de farina cuita en un motle que s'usa de base de pastissos i mones.
Es diu neula en molts llocs, com ara Vilafranca, Morella, Borriana, Vinalesa, Castelló de la Ribera, Benifairó de la Valldigna, Casinos o Moixent.
Atenció! Es diu nyeula a Borriol, Cocentaina, Biar, el Puig, la Vall d'Uixó o Benifairó de les Valls.
I es diu besneula a Sueca, Carlet i Guadassuar.
Prop, a Albalat de la Ribera i Picassent, bisneula.
I per a acabar d'al·lucinar, es diu neules, en plural, a la Pobla de Vallbona. I bisnyeula, a Alcàsser.
Això sí, quan la té el rector, pertot arreu li diem hostieta.
La neula, com veuràs, és molt típica al llarg de tot el territori, però també hi ha moltíssims productes típics dels forns valencians. Vols descobrir quins són? Doncs endavant amb l'activitat.