Directes
La televisió d'À Punt en directe

Les unitats fraseològiques

Nelo es posa seriós per a explicar-te què són les unitats fraseològiques en aquest fragment de 5 cèntims de valencià.

5 cèntims | Unitats fraseològiques. Nivells C1 i C2

Transcripció

Bon dia, entusiastes del valencià que voleu aprendre a utilitzar-lo com Déu mana en àmbits d'ús formals. Hui parlarem de les unitats fraseològiques, que són com l'oxigen: omnipresents i essencials. Però que només ens en recordem quan ens falten.

Les unitats fraseològiques són combinacions de paraules que tenen més freqüència combinatòria que la resta. Tenen molta freqüència combinatòria. Per tant, descartem que siguen trens de rodalia. Algunes d'elles tenen una estructura molt consolidada. Com, per exemple...

Els trens de rodalia arriben sempre tard, no tenen freqüència. Per això l'acudit. O bé poden ser simples concurrències de dos paraules, com...

La freqüència combinatòria dels elements fraseològics forma part de l'ús genuí dels parlants d'una llengua. Per això és tan difícil d'aprendre per als no natius, com els idioms o els phrasal verbs en anglés. Un parlant no natiu pot entendre ràpidament que la locució a deshora significa 'fora de temps'. A deshora! Però si de retop es troba amb la locució a dojo, potser no entenen a la primera, que de retop significa 'de rebot', ni que a dojo significa 'en gran quantitat'. A dojo, a dojo!

Sempre serà més fàcil entendre locucions com ara... que altres amb significat més metafòric, que si no coneixem la llengua en profunditat, no entendrem, com ara...

Seguiu ahí o heu fet campana? Ara que ja coneixem un poc la teoria de la fraseologia, vos propose un poc de pràctica. (Sintonia alegre)

Ara vos plantejaré dos opcions i heu de dir quina penseu que és la correcta. Pregunta 1: Quina d'estes locucions no significa abundantment? (Tic-tac) La correcta és la b! De retop vol dir 'de rebot', que és com molts haureu endevinat la resposta. O què? Abundantment es pot dir de moltes maneres: un fum, a la regalada, a dojo, un cabàs...

Pregunta 2. Què significa la locució a rajaploma? (Tic-tac) La correcta és la c! Fer les coses a rajaploma és fer-les tal com venen, sense pensar-s'ho. Com vaig acceptar jo esta faena. Per a dir: no voler vore la realitat, podem dir... Per a dir: desbaratar-li els plans a algú, podem dir xafar la guitarra. I quina relació hi ha entre eixa expressió i què vol dir? Ara mateix no cap. I per això la llengua és tan bonica i tan punyetera.

Perquè una combinació de paraules es considere unitat fraseològica, ha de complir alguna d'estes característiques:

  1. Que estiga formada pels elements repetits.
  2. Que continga alteracions estètiques, com ara ritmes, al·literacions o paronomàsies. Aproximadament. De cap manera.
  3. Que siga una unitat fixada. És a dir, que aparega sempre igual. Les unitats fraseològiques poden tindre anomalies de concordança o gramaticals. A una hora fora del normal. Amb presses, precipitadament. M'explique: Són 300 persones, però correcuita i deshora van en singular perquè són unitats fixades.
  4. Que tinga caràcter idiomàtic. És a dir, que el significat de l'expressió no siga la suma del significat dels seus elements, sinó que tinga un sentit metafòric. Estar boig, però no encens cap llum. Anar-se'n, però no toques cap dos. Portar-se malament, però no cal degollar ningú, no és la Revolució Francesa. (CANTA "LA MARSELLESA")
  5. Que la paraula o combinació de paraules estiga adaptada a uns usos comunicatius concrets, com en el cas de les interjeccions. Parlant de nyas, coca... Eh... No hi ha berenar per ací o què?

Ara que ja hem repassat la teoria, vos propose un poc de pràctica amb un altre exercici. (Sintonia alegre) En este exercici vos plantejaré dos opcions i heu de dir quina penseu que és la correcta. Pregunta u. Com diríeu de cap manera? (Tic-tac) La correcta és… la b I si heu fallat és que no sabeu gens ni miqueta de fraseologia en valencià. Seguim. Què vol dir estar a matadegolla? (Tic-tac) La correcta és la a, però és cert que el pobre professorat d'institut també té dies d'estar a matadegolla i no necessita un ganivet perquè l'expressió siga correcta.

Les unitats fraseològiques es poden classificar en...

Les concurrències són probabilitats altes que en una llengua dos paraules apareguen juntes.

Són difícils perquè no tenen una norma unificada, sinó que s'aprenen fent servir la llengua. Hola? És l'oficina de gestació subrogada? Sabien que el seu negoci és una arma de doble tall? Eh, eh, a poc a poc, tranquil·litat! Ara li passe el contacte del meu… advocat, que és de l'estil del de Breaking Bad. Bé, en una prova de certificació, potser és millor que no sigueu tan teatrers com jo. Només un poquet. Una micoteta. Locucions en tenim de dos tipus: A) Locucions pròpiament dites. B) Frases fetes. La frase feta estar com figues en cofí és equivalent a la locució estar ple de gom a gom, però tingueu en compte que no totes les expressions fraseològiques formen part de l'estàndard. No forma part del valencià estàndard, sinó que és vulgar i, per tant, no convé utilitzar-la en una declaració judicial, en una tesi doctoral ni en un discurs d'investidura, posem per cas. Senyor jutge, em vaig saltar el control policial perquè anava com cagalló per séquia per a arribar al part. Li pareix poc?

També tenim els enunciats fraseològics, que són enunciats amb significat complet. És a dir, que poden anar a soles en una interacció comunicativa i continuen tenint sentit. No demanes un augment de sou, que no està el forn per a rosques. Açò vol dir no estar ben disposat algú per a sostenir bromes, converses, molèsties… Què vol dir: això és una altra cosa, això s'allunya del tema… Esta és una dita típica valenciana que serveix per a recriminar en els altres allò que nosaltres tenim agreujat. Escolta, no parles massa bé l'anglés, eh?

També considerem les fórmules rutinàries com a enunciats fraseològics. Les fórmules rutinàries són expressions que utilitzem en situacions comunicatives concretes. Ha quedat clar? Repassem tot açò amb un tercer exercici abans de picar sola. (Sintonia alegre) Vos mostre diferents opcions i heu de dir quina és la correcta.

  • Pregunta u. Com diem: La realitat té dos cares, una de bona i una de roïna? (Tic-tac) La correcta és… la b! Arma de doble tall és correcte. Sobre arma de doble fil, òbric fil: No! Tanque fil. Ni fa ni fum equival al castellà ni fu ni fa, i significa no tindre cap importància. Seguim.
  • Pregunta dos! Quina d'estes tres opcions té un significat diferent de les altres dos? (Tic-tac) La correcta és la b! Estar com figues en cofí significa 'estar ple de gom a gom'. Per tant, la a i la c són el mateix. És un connector per a canviar de tema i abandonar la matèria que s'està tractant. L'Euribor puja com l'escuma, com si juntes Mentos amb Coca-Cola, però són figues d'un altre paner. Seguim!
  • Pregunta tres. Quina d'estes expressions vol dir el mateix que demà serà un altre dia? (Tic-tac) La correcta és la a! Sense solta ni volta indica que una cosa és absurda o contradictòria. Dir alguna cosa amb el cor a la mà vol dir amb absoluta sinceritat. Senyor jutge, estic d'acord que la meua defensa potser no ha tingut ni solta ni volta, però li diré una cosa amb el cor a la mà: el meu client acabarà en la presó, però serà el pres que millor utilitze les frases fetes. Déu proveirà.

Abans d'acomiadar-nos una cosa molt important, a vore. Convé que en els exàmens de valencià no vos feu els sabudets i que feu servir només les expressions fraseològiques que conegueu en profunditat i que sapieu com i quan s'utilitzen. Conte contat, ja s'ha acabat! Moltes gràcies per la vostra atenció i vos esperem en pròxims vídeocontinguts sobre normativa del valencià.

Vocabulari

Les unitats fraseològiques són combinacions de paraules el resultat de les quals tendeix a utilitzar-se de forma recurrent en una llengua, com és el cas d'expressions com en un tres i no res o de rebot. Si vols descobrir-ne més, fes l'activitat que et plantegem.

Nivell C1 Gramàtica Unitats fraseològiques 5 cèntims