Directes
La televisió d'À Punt en directe

El son, la son i el somni

En este fragment del programa d'humor Açò és un destarifo, la família Fuster Fabra s'enfronta a la falta d'inspiració a l'hora de crear un himne per al poble. A nosaltres la conversa ens aprofitarà per a parlar de paraules valencianes amb doble gènere gramatical.

Transcripció

I si el centrem en les nostres victòries èpiques?

En quines? Quan empatàrem contra l'Alcoià? O quan acaçàvem els del poble del costat a pedrades?

Seria millor una cosa més… A l'estil… dels Jocs Florals!

Jocs Florals…? Clar! Parlar de les virtuts del nostre poble. Això és un clàssic. Sempre funciona! A vore… A vore… Alcarxòfer, poble d'artistes, gesmilers i belles flors.

De les padrines boniques i els homes… llauradors!

Ranci i masclista.

El tete té raó. És un poc embafador.

Bati. Bati. La teua germana té el son més profund que un senador. I si li agafem la carpeta? Només per pegar una miradeta. Així sabem a què enfrontar-nos. Podem inspirar-nos en versets d'altres i si algun ens agrada… sempre es pot perdre.

Feixiste!

En valencià, hi ha algunes paraules que tenen doble gènere gramatical i que tenen un significat diferent segons si s'usen en femení o en masculí; un cas n'és el mot son.

Quan apliquem el gènere gramatical femení (la son), ens referim a les ganes de dormir. Un exemple: Tinc molta son, i no *molt de son. Mentre que el son, en masculí, és l’estat de descans en què es troba algú quan dorm. Pots trobar-ne un exemple en el fragment: Té el son profund.

Però, de paraules d'este tipus, n'hi ha un fum. Descobrix-les en l'activitat següent.

Nivell C1 Gramàtica Gènere Art

També et pot interessar