Directes
La televisió d'À Punt en directe

El joc: els doblets lingüístics

En l'última secció d'aquest capítol de Beniparlem, Aina Monferrer, la presentadora, proposa un joc sobre doblets lingüístics a les entrevistades.

El joc: els doblets lingüístics

Transcripció

Beniparlem un pòdcast per a aprendre valencià amb Aina Monferrer.

Farem un joc, però vos demanaré que, quan vulgueu contestar, utilitzeu o el xiulit o el flabiol. A Amandin li passe el flabiol, que és un instrument valencià típic, que és la part equivalent a la dolçaina, però és com una flauta dolça, però afinada com una dolçaina, i el xiulet. Vinga, concurset. Vos donaré les instruccions, però esteu preparades per a jugar?

Sí, clar que sí.

És un joc no competitiu, eh, comencem el concurs. Es diu Preguntes bàrbares. Perquè ve dels barbarismes... Són molt ocurrents ací. Ací teniu els instruments musicals i jo vos faré unes preguntes a vore si sabeu quina és la resposta correcta. Qui primer faça sonar el seu instrument, contesta. Esteu preparades?

Puc provar?

Sí, d'acord, però prova; sona bé, d'acord, molt bé. Primera pregunta: quina de les paraules següents vol dir 'utensili per a esborrar'? Les opcions són: a) Esborrany; b) Esborrador.

Carolina.

Esborrador.

Esborrador correcte, esborrador de la pissarra, correcte. Perquè esborrany és aquest esquema que ens fem abans de redactar, l'esborrany.

El draft en anglés, no? Aleshores ara passem a la següent pregunta. Ara, Carolina ha encertat la primera pregunta. Segona pregunta: quina d'estes dos paraules significa fer que algú quede lliure? Que seria: a) Lliurar; b) Alliberar.

Alliberar.

Alliberar i ací tenim la ll. Carolina ho ha dit superbé, però ho ha encertat Amandin, perquè lliurar és fer entrega d'una cosa, i alliberar és amollar una persona, un ésser que està atrapat, no? L'alliberem molt bé, molt bé. Ací teniu bon nivell, eh. Ara vos lliuraria un premi a cadascuna de vosaltres, a cada una, però no tenim pressupost ni per esmorzar. Tenim quatre llepolies que tenim per allà amagades, així que seguim. Vinga, tercera pregunta: quina d'estes tres paraules significa 'ondulació'? Vos heu fet la permanent ondulada alguna vegada?

No, mai.

Esta no era la pregunta, eh? Vinga. a) Ona, b) Onda, c) Onada; quina de les tres vol dir 'ondulació'?

Carolina.

Onda?

La correcta ara vos explique i vos dic per fer un poquet més de misteri. Ona significa 'fenomen ondulatori', perquè és com les ones electromagnètiques, per exemple; onada significa 'el moviment de la mar', no això que els agrada tant als surfers, i també onada ho diem en valencià per als colls de mar, per a les onades de la mar, no? Aleshores, quina era la correcta? La correcta era onda. Onda, com la ciutat de la Plana, de la Plana, de per ahí, dalt del nord de València. Molt bé, aleshores, quin havies dit Amandin? No, ho havies dit tu Carolina, havies dit Onda, ho havies encertat. Per tant, jo diria que la guanyadora és l'alumna d'A2 que és Carolina. Un aplaudiment.

Gràcies.

Doncs, moltíssimes, moltíssimes gràcies per haver vingut Amandin i Carolina i vos emporteu el nostre amor infinit, que ara mateix és l'únic que us podem oferir.

És el millor.

I un poquet de menjar també per ahí i no res ens acomiadem d'este Beniparlem amb una reflexió sobre l'aprenentatge de llengües. Krashen, que és un estudiós de l'aprenentatge de llengües, té una hipòtesi, que es diu la hipòtesi del filtre afectiu, segons la qual només podem aprendre llengües si gaudim, si disfrutem fent-ho, si estem motivades, com deia Amandin. Espere que seguiu aprenent valencià amb ganes i passant-ho molt bé, perquè patir no servix per a aprendre llengües i la lletra amb sang no entra. O, com diuen els boomers, en valencià col·loquial, diuen "Patir, pa tir el de Kennedy". Fins ací el programa de hui de Beniparlem i fins a la pròxima. Adeu, adeu, gràcies.

Beniparlem un pòdcast per a aprendre valencià amb Aina Monferrer.

Vocabulari

Ara et toca a tu! T'hem preparat una activitat digital semblant al joc que han fet les entrevistades perquè sigues tu qui es pose a prova. Endavant!

Nivell B2 Vocabulari Doblets lingüístics Beniparlem