Directes
La televisió d'À Punt en directe

Explora la sonoritat del 'Tirant lo Blanc'

Aquest fragment del programa musical De banda a banda parla de com s'introdueix el concepte de sonoritat mitjançant l'anàlisi del so blanc. Nosaltres analitzarem les diferències entre els mots so i soroll.

Explora la sonoritat de 'Tirant lo Blanc' Accedir al contingut complet

Transcripció

Si bé parlem de tècniques esteses, a continuació introduirem també el concepte de sonoritat de Tirant lo Blanc, parafrasejant el mateix títol de l'obra. Ho farem des del concepte del soroll blanc. El soroll blanc és una superposició de totes les freqüències des del punt de vista fisicoacústic. És a dir, des del so objectiu. Al laboratori musical obtenim el soroll blanc a partir de fer moviments d'ona aleatoris que acaben conformant tot l'espectre de freqüències. Per a aquells no experts, seria una cosa així com gitar-nos damunt de totes les tecles del piano i fer-les sonar totes a la vegada. Això és soroll blanc. Un cluster o un acord que comprén totes les freqüències audibles possibles. Per tant, cada vegada que aparega esta harmonia o superposició de notes, en direm acord blanc.

Generalment, hi ha la tendència d'usar so i soroll com a sinònims; tanmateix, no tenen exactament el mateix significat.

En valencià, usem soroll per a fer referència al 'so que no és la veu humana o d'un animal ni el so d'un instrument musical, so que es considera no harmònic'; és a dir, considerem soroll tot senyal acústic que crea una sensació no desitjada. Una música o veu, en determinats moments, pot produir molèstia.

En canvi, el so és 'la vibració sonora que produeix un instrument musical' i que es considera agradable. En tot cas, depén de la percepció subjectiva de l'oient.

Practica la diferència d'aquests mots en les següents activitats.

Nivell B2 Vocabulari Substantius Sinònims parcials Art Música

També et pot interessar