Directes
La televisió d'À Punt en directe

Quin menjar trobem a les fires?

En aquest fragment parlarem de les diferents denominacions de la paraula dacsa al llarg del nostre territori. Després, alguns entrevistats ens contaran quines paraules els recorden al menjar de fira.

Transcripció

Parlem de les denominacions d'un cereal que pertany a les gramínies amb el qual fem farina, coques i roses.

La paraula dacsa s'escolta en el valencià central, i arriba a la Vila Joiosa i quasi a tota la Marina Baixa i el Comtat, i també a la Vall d'Albaida i bona part de la Costera.

Centre i oest del Camp de Morvedre també prefereixen aquesta forma.

Prop de Montesa i d'Orxeta trobem una variant curiosa: adacsa.

La denominació panís és majoritària a Sagunt i s'estén cap a Castelló i cap a les comarques del sud.

Des del Baix Vinalopó a l'Alcoià, i a l'interior de les comarques del Comtat, la Vall d'Albaida i la Costera.

El territori està dividit en dacsers i panisers. Però, a tots ens agraden les roses o borles o cotufes o bufes per a disfrutar d'un altre gran Trau la llengua.

Nivell B2 Vocabulari Aliments Alimentació

També et pot interessar