Directes
La televisió d'À Punt en directe

Oralitzem els textos

Segur que parles contínuament amb els teus amics i familiars a través de la missatgeria instantània, però, quins trets de l'oralitat tenen els textos que redactes? En esta píndola de Beniparlem ho descobriràs de la mà d'Aina Monferrer.

Transcripció

−I ara, doncs, comentarem qüestions de l’oralitat. Perquè actualment, amb les xarxes socials, ja no podem parlar de l’escrit com un tipus de text formal i de l’oral com un tipus de text informal, sinó que escrivim amb un to textos que realment tenen oralitat a les xarxes socials, al WhatsApp, a totes les xarxes, no? En els missatges directes, missatgeria instantània. Aleshores, quan escriviu esta oralitat, sabríeu dir-me algun tipus d’expressions que utilitzeu?

−Sobretot el ie, amb les amigues, en qualsevol xat, utilitzem ie, que estem ací.

−Una interjecció: ie!, ei!, iep! Maria?

−Sí, jo, sobretot, i au, la cueta, la utilitze per a absolutament tot. Vaja ahí o no vaja, jo la clave. I moltes voltes jo no solc escriure massa bé i utilitze també altres coses com, en lloc d’escriure ortogràficament correcte, utilitze tota l'estona stickers, mems...

−Això també, perquè és una llengua escrita, però que és col·loquial i informal. Aleshores ahí trobem interjeccions: ei, iep, xe o xa, si sou de més cap al nord, uf, nyas, i au, i avant i totes estes coses, sí que les escrivim. També a vegades utilitzem el que expletiu. Ui, què és això del que expletiu?

−Sí, és com un que que afegim per a fer alguna pregunta. Jo l'utilitze molt com que diu que plourà, que què vols o que què no sé què, no? És eixe que.

−Correcte, i eixe que porta accent o no en porta?

−No.

−No en du, no en du, és com que què vols, que què faràs, no? És este, és molt oral, tot i que l’escrivim a vegades en llenguatge informal o en un guió que s’ha d'interpretar, però és oral. Una altra diferència que tenim entre l’oral i l’escrit és que l’oral és simultani, no? I l’escrit sí que tenim un temps de revisar-lo i, tal com heu dit abans, el tema de les emoticones, Irene, podries dir alguna emoticona que solgues utilitzar o algun mem, algun adhesiu o alguna cosa?

−No sé si recordeu el de a banda, quan vols dir alguna cosa. Es va fer el mem molt famós perquè l’alcalde és un, i a banda. Eixe l’utilitze molt i sobretot sense text, alguns de cares expressives que ho diuen tot, que no fa falta escriure res.

−D’acord, aleshores, més que no emoticones, utilitzes ja tu uns adhesius o els stickers que ja t’has fabricat o que ja t’han passat.

Eres dels que deixa notes en paper per als teus convivents o companys de faena o dels que, directament, envien un missatge en forma de text per alguna aplicació de missatgeria instantània? Sigues del primer o del segon grup, no et perdes este resum sobre l'oralitat en els textos informals i comprova el que has aprés amb l'activitat que trobaràs a continuació.

Nivell B2 Comprensió escrita Comprensió oral Tipologies textuals

També et pot interessar