Directes
La televisió d'À Punt en directe

Saps què són les espardenyes?

Eugeni Alemany va a la llotja de Vinaròs per a veure com preparen el que han pescat per a la subhasta, on assistirà després, i tindrem la sort de poder veure com netegen l'espardenya.

Transcripció

Amb tu és com un llagostí pelat,

Amb tu la vida que jo havia somiat.

La vida que jo havia somiat.

En un programa sobre la picadeta, no oblidem la mar.

Els valencians tenim molts quilòmetres de costa des d'on ixen meravelles com l'espardenya que coneixerem a la llotja de Vinaròs.

És un fet que ara mateix per tot el món estan naixent milions d'històries d'amor tant de nit com de dia.

Carlos, perdona que vaig apurat, però pensava que la subhasta era a les 17:00.

Sí, però vegem com entren les barques del tresmall i de bou, també.

Anem a la Llotja?

Sí, ràpid a treballar.

Perdona.

Això està fet, home, cap problema.

Amb tu és com un llagostí pelat.

Amb tu no hi ha pinyol dintre l'oliva.

No, no

Amb tu, vida que jo havia somiat,

la vida que jo havia somiat.

Molt de tràfec veig ací.

Sí.

Perquè arriben les embarcacions i ara aquestes persones estan traient les safates, les desembarquen.

Les caixes, sí.

Les caixes amb la captura del dia de hui.

Són mòlleres, seitonet, allò són aranyes, això és cavalleta, cranc...

És molt variat, és pel bou.

Tot s'ha capturat amb el bou, eixa xarxa d'allà gran.

És un embut.

Com un embut.

Amb portes de ferro que sostoven en terra i trauen el peix...

Estoven el terra amb les pales de ferro…

Molt bé. De darrere i el que fa… Com has dit?

Ho sostova, ho mou tot.

Diu Carlos que tenim sort perquè veurem com netegen l'espardenya.

No es veu ací fora.

No ho solem veure perquè ho fan entrant, mentre naveguen. Mentre trien el peix, van netejant les espardenyes.

A Vinaròs i altres poblacions del nord li diuen espardenya a un animal marí, un equinoderm allargat amb el nom científic de stichopus regalis.

Encara que és també un guisat i un arrebossat amb farina, la paraula ve del llatí spartu que és espart, material amb què es fan les espardenyes de careta, les meues preferides a l'estiu per fresques i perquè em sent com un guerrer espartà, invencible.

Espartans! Au, au, au!

D'espardenya a espardenyada, que significa 'paraula mal dita' en valencià, i també allò amb què ens amenaçaven quan donàvem més quefer que un porc solt.

Uf! No m'ha tocat, però m'ha fet aire!

Carlos, això és l'espardenya que l'estan netejant.

Estan netejant l'espardenya.

Quina cosa més cosa curiosa, eh.

De l'animal tan gran, mira el que surt.

És que per a fer d'ahí un quilo, imagina't la de… La d'espardenyes que fan falta.

Per què és tan preada eixa molla?

Ostres, has de provar-la.

Entre la sépia i la navaixa, però ni el sabor d'una cosa ni la textura de l'altra.

És diferent de tot.

Diríem que seria com el luxe de les tapes?

A Vinaròs potser és el més car de la mar. Més car que la llagosta, el llagostí, l'escamarlà…

(XICA) El caviar és car, però està bo.

Ara mateix estem a la subhasta on hi ha restaurants i pescateries que estan licitant pel producte.

Este senyor qui és?

És l'arrier.

Li compre jo el peix.

Li compres el peix a ell.

Té com un comandament.

Com està, senyor?

Encantat.

Té com un comandament amb uns números i vosté va…

Pica i compra el que li agrada, no?

I com funciona aquesta subhasta?

Va a la baixa.

Com a les pel·lis de l'Oest, a veure qui és el que aguanta més.

Açò es podia posar de moda i que a la nit vinguera la joventut.

Poses musiqueta d'ambient de discoteca, unes copetes i la gent també podria licitar…

After-llonja.

After-llonja, m'agrada molt.

L'after-llonja.

Tu ets com menjar peix sense espina.

Amb tu és com un llagostí pelat.

Amb tu no hi ha pinyol dintre l'oliva,

no, no.

Amb tu, la vida que jo havia somiat.

Mel! Carlos, ho tenim tot?

Ja ho tenim.

Què tenim?

Tenim llonguets, que els coneixeu per espardenyes. Llagostinets de Vinaròs, que no falten enlloc. Un rap ben bo i sepionet de la punxa.

Com ho preparem?

A la planxa, a la brutesca.

Amb el rap què?

Amb el rap podem fer un suquet bo amb un arròs a banda després, boníssim. També pot ser una tapeta xicoteta.

Una tapeta xicoteta, també, sí.(RIU)

Podem fer els llagostins en llongos amb una salseta de taronja i ens quedaria boníssim.

No em digues més, anant el programa del que va, tocaria ja que… Cuines així o t'agrada posar-te més…

Bé, ens hauríem de disfressar, no?

Molt bé, ves disfressant-te i nosaltres ens quedem ací perquè un programa de picar, ho haurem de tastar.

Després de veure el vídeo, sabràs que l'espardenya, a banda d'una sabata, és un peix. I és que de vegades els noms dels peixos són ben difícils! Però, per això mateix, t'hem preparat aquesta activitat sobre peixos.

Nivell B1 Vocabulari Animals Alimentació

També et pot interessar