Directes
La televisió d'À Punt en directe

El cunyat dels registres lingüístics

En este fragment d'Açò és un destarifo, el cunyat del protagonista crea una situació ben incòmoda en recriminar a la propietària de la verduleria que parla massa bé, que hauria de ser més vulgar. Açò propiciarà que reflexione sobre com ens afecta la vulgaritat i l'estandardització.

Transcripció

—Moltes gràcies. Següent?

—Com que moltes gràcies i següent? Què vol dir això?

—Hui no, cunyat.

—Vol dir això. Moltes gràcies i que passe el següent.

—Ni un bonica, ni un perla, ni un… Ie! Què vols, rei? I tampoc res de cridar: “Tinc tomates roges com les galtes d'una fadrina!” Tampoc? Vosté té una parada de mercat o una taula al Ministeri d'Hisenda?

—Vinga va, que arribarem tard.

—No, no, no. És que hi ha coses que no poden ser. Amb tant de correctisme, i tant d'estandarditzar-ho tot… estan afonant esta societat. Que estem en una parada de mercat! En una verduleria, per l'amor de Déu! S'està perdent la parla del carrer!

—A vore, cavaller. No sé on vol vosté anar a parar, però m'està entorpint la cua.

—Ho veieu? Ho veieu? Però, a vore, per què no m'ha dit vosté: “Escolte, que ja m'està tocant la bacora!”

—Perquè és una vulgaritat.

—Una vulgaritat? Voleu que vos diga el que pense de menysprear la vulgaritat? No, no!

(Música de capçalera)

—La vulgaritat ens ha fet com som. Eixa onada de bonisme i politicocorrectisme en el llenguatge està acabant amb les nostres arrels. Si una verdulera de mercat és incapaç de dir vulgaritats gracioses és que hem perdut el nord!

—Este home està mal del cap!

—Ei! Ho veieu? “Este home no està bé del cap!” Però quina verdulera diu això? Escolte. Escolte i aprenga. A eixe tio li falta un bull! Un estiu! Està tarambana! Li falta un regó! O més directament: Eixe tio és poc imbècil!

Accedir al contingut complet

Tal com planteja el protagonista d'aquest fragment, el model de llengua que hem de fer servir en una conversa depén de la situació i del grau de formalitat. No totes les expressions són igualment vàlides en totes les situacions, sinó que hem de ser conscients a l'hora d'emetre els missatges i adequar les paraules al context. Recorda sempre que, si usem un model de llengua deficient, la informació que oferim quedarà malmesa i la impressió que els interlocutors tindran de la nostra persona serà negativa.

A grans trets, diferenciem entre registre formal (adequat a la normativa) i registre informal. Fes una ullada a aquesta fitxa i aprén exemples dels diferents registres.

Nivell B2 Comprensió Registres lingüístics Societat Educació

També et pot interessar