Directes
La televisió d'À Punt en directe

La dièresi

La dièresi ens porta de cap la majoria de vegades, però després d'escoltar a Nelo en aquest fragment de 5 Cèntims segur que et queda més clar.

La dièresi

Transcripció

Vinga, ara passem a la dièresi, que són dos puntets damunt d'una u i d'una i que indiquen alguna cosa. Quina cosa serà? Ah… Serà que eixa i i eixa u són mudes? Serà que eixa u i eixa i són franceses? Serà que eixa u i eixa i han portat alguna cosa d'esmorzar? Eh? (TUS) No, no? Ningú. Tenim tres usos o funcions de la dièresi en valencià. Un és el mateix que en castellà, que és perquè són en la u en el diftong creixent. També tenim la dièresi perquè dos sons es pronuncien en síl·labes diferents. Que ja sé que alguns direu creguilla, queraïlla, cregaïlla… però si no, no acabe. I per últim, tenim el cas dels triftongs. Oh, oh. No vos espanteu, només són combinacions de tres vocals. No parlem d'animals mitològics amb ales, tres caps i 700 budells en flama. En els triftongs fem servir la dièresi quan volem que la vocal del mig faça de vocal. És a dir, de nucli d'una síl·laba. Si no posem cap dièresi en un triftong, la semivocal del mig se'n va cap a la dreta. Si posem la dièresi, la del mig es pronuncia com una vocal, com un nucli de síl·laba. Però… M'explique bé, eh? Soc un llibre obert. Abans d'anar-nos-en vos explicaré les famoses Benvinguts a Nèlia, la vostra caixa d'estalvis de confiança. Nèlia. Nèlia. Jo Nelo.

Si tenim un accent en el mateix lloc on tenim una dièresi, ens estalviem la dièresi, com trobem en la paraula… Segona norma d'estalvi de la dièresi. En les paraules compostes, si tenim un hiat, no cal que posem dièresi per a marcar-lo, perquè ja ho pronunciem com en paraules diferents. Ens estalviem la dièresi en les formes verbals d'infinitiu, gerundi, futur i condicional. Les paraules acabades en -ius, -ium també s'estalvien la dièresi per a marcar hiats. En les paraules acabades en… també ens estalviem la dièresi, que no crec que feu servir molt. En els quals mantindrem la dièresi perquè tenen un altre origen etimològic. Eixe contingut el deixem per a un altre dia. I fins ací ha arribat l'explicació encadenada sobre… Sabem que ha sigut densa, ja ho sé. Però recordeu que podeu tornar a vore-la tantes vegades com siga necessari. Vos enganxarà, és addictiva! També podeu visitar altres píndoles d'Apunts de llengua relacionades. La qüestió és no parar de practicar. No parar, no parar, no parar, no parar… Moltes gràcies per la vostra atenció i vos esperem en pròxims videocontinguts sobre normativa de valencià. Ací, en 5 cèntims.

Vocabulari

Raïm, peüc, transeünt, veïnat... Per què porten dièresi? Descobreix-ho a partir de la teoria i, després, completa l'activitat.

Nivell B1 Ortografia Dièresi 5 cèntims