Què hi ha a la fruiteria?

Eugeni Alemany conversa amb Òscar Díaz, un venedor del mercat, sobre les diverses varietats de melons i carabasses, tant autòctones com d'altres parts del món, que té en la seua paradeta.

Inclou una activitat recomanada per a ordinador
Reproductor de vídeo està carregant.
Temps reproduit 0:00
Durada total 0:00
Carregat: 0%
Tipus de seqüència EN DIRECTE
Temps restant 0:00
 
1x
  • Capítols
  • Desactivar descripcions, seleccionat
  • desactivat, seleccionat

    Vocabulari

    mercat
    fruiteria
    paradeta
    tastar
    meló

    Transcripció

    —Molta varietat veig jo ací de melons i carabasses…

    —Tenim prou varietat en general.

    —Per allí tenim el meló roget, després tenim el meló d'Ontinyent.

    —Sí, el meló d'or.

    —Semblant al del costat, al groc.

    —Sí.

    —Ah, això és el meló d'Ontinyent?

    —I això, una varietat de groc. Meló groc?

    —Són pràcticament molt semblants. Sí.

    —Meló blanc o meló del Perelló.

    —Blanc o del Perelló?

    —Tenim el Gàl·lia o francés, també.

    —Meló francés.

    —I ja l'últim, el de tot l'any.

    —Este és el de tot l'any?

    —De tot l'any. No l'havia vist mai aixina.

    —No, són varietats autòctones.

    —Este és el que diuen que…?

    —Es penja tot l'any. Per això és de tot l'any.

    —I ací tenim açò que és família de… L'última varietat del meló: l'alficòs.

    —Ah, l'alficòs!

    —Que es gasta per a la salmorra i està molt bé per a disfressar-se d'Star Wars, de l'intèrpret. També serveix per a això.

    —Ara ací tenim carabasses, però trobe que no són… valencianes.

    —És un poc de tot el món.

    —Esta sí, no?

    —Sí, aquesta sí. Açò és la carabasseta, molt bé, però açò ja són coses com molt de l'estranger, no?

    —Què és això? Com es diu?

    Croockneck.

    —Crookneck!

    —D'on és originari?

    —D'Amèrica, això.

    —Òscar, açò que és? Com es diu?

    —Això es diu scallop.

    Scallop? Sí, típic d'Amèrica.

    —Ah, és una carabassa?

    —Un tipus, correcte.

    —I ací tenim…

    —Ací tenim el meló d'Alger.

    —Meló d'Alger, meló d'aigua, que diuen també a molts llocs.

    —Vols tastar-lo?

    —Mmm… saps què et dic? Estic un poc dels melons enfitat, jo he nadat molt en melons i m'ha entrat capritxet…

    —D'alficòs?

    —D'alficòs, sí.

    —I, a més, es menja…

    —Això? Amb pell i tot.

    —Sí, no? Mon pare feia salmorra.

    —Soc fill de botiguer i en féiem.

    —Tampoc t'has calfat tu molt el cap. Home, a tallonets…

    —Ho tallem o a mos redó?

    —Va, sí, un poc.

    —Molt bé! Un trosset, que bo!

    —A veure…

    —I l'entrecot este? Com era? Ah, escalop, scallop!

    Accedir al contingut complet

    T'ha sorprés la varietat que hi ha, veritat? Potser no coneixies tants tipus de carabasses, però de segur que saps el nom d'un fum de verdures i hortalisses. Ens ho demostres amb esta activitat? Vinga, endavant!

    També et pot interessar

    stats