Directes
La televisió d'À Punt en directe

L'article d'opinió: El risc de les tecnologies

Encetem el programa dedicat a l'impacte de la tecnologia en les persones amb unes qüestions que ens duran a reflexionar sobre el preu que paga la nostra salut per la modernitat.

L'article d'opinió: El risc de les tecnologies

Transcripció

El 67% dels europeus pensen que les antenes de telefonia mòbil poden afectar la salut i altres alerten del perill de viure prop d'una torre elèctrica. Estem realment segurs quan parlem pel mòbil o quan ens exposem a les xarxes wifi? O quan vivim al costat d'una torre d'alta tensió? Quin preu paga la nostra salut per la modernitat? Preguntes que ja troben resposta en A2 societat. (Sona la capçalera)

Anem ja en cerca d'eixes respostes amb l'ajuda de dos experts en la matèria que hui ens ocupa. Saludem Begonya Bermejo. Benvinguda, Begonya. És oncòloga de l'Hospital Clínic. De fet, Begonya treballa amb un equip molt guardonat. Amb l'equip de la doctora Anna Lluch, que és alta distinció de la Generalitat al mèrit científic. I també, en matèria de telecomunicacions, un enginyer molt reconegut, José Ignacio Lop. Benvingut, José Ignacio. Bé, tenim molts interrogants amb un denominador comú. Tal volta, eixes ones electromagnètiques. Situem la qüestió ara mateix.

Vivim rodejats de tecnologia que ens fa la vida més fàcil. El mòbil viu al nostre costat les 24 hores. Al treball s'ha fet imprescindible tindre un ordinador. Els edificis d'oficines estan plens de connexions electromagnètiques. Al carrer hi ha ones i freqüències que afecten el nostre cos. En casa, tampoc no ens alliberem d'estes càrregues que desprenen, per exemple, els aparells de cuina, els telèfons, els televisors o les xarxes wifi que, entre d'altres, ens faciliten una ràpida connexió a Internet. És la vida del segle XXI, que ens permet viure connectats gràcies als avanços de l'enginyeria. Però, a quin preu? La comunitat científica està dividida. Per a uns, són innocus perquè no hi ha evidències científiques sobre les conseqüències del seu ús. Per a altres, s'associen patologies com ara fatigues cròniques, dolors cervicals, atròfies musculars, insomni, ansietat, migranyes o tensió ocular amb l'excessiva exposició de les radiacions d'estos aparells. Una exposició, el cas de les torres d'alta tensió, en què es relaciona l'aparició de càncer de manera sobtada en algunes persones. És per això que, tot i l'absència d'informes concloents, el 67% dels ciutadans europeus pensa que els senyals de les antenes de telefonia poden afectar la seua salut. A més, un 58% dels europeus opina que les autoritats no protegixen de manera suficient els ciutadans. El temor als efectes de la tecnologia està ben viu entre l'opinió pública. Estem segurs quan parlem pel mòbil? Pot ser perillós viure prop d'una torre d'alta tensió? Quin preu paga el nostre cos per la modernitat?

Vocabulari

Després d'haver vist aquesta píndola, és el teu torn. Escriu un article d'opinió en què et posiciones al voltant d'aquest tema: caldria aturar-nos i investigar amb profunditat els efectes que tenen les noves tecnologies en la nostra salut? Abans, però, et recomanem que mires aquesta fitxa per a saber com redactar un article d'opinió i que el practiques amb l'activitat digital de baix.

Nivell B1 Comprensió escrita