Les mediacions orals i escrites: consells i estructura

mediacions-portada

Les mediacions orals i escrites poden agafar per sorpresa els i les examinands. Tanmateix, estem constantment mediant! Per això, segur que no et suposa cap problema i, si vols anar amb més seguretat, llig els consells que et deixem a continuació.

Tant la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià com l’Escola Oficial d’Idiomes té, entre les seues proves d’avaluació del valencià, proves de mediació. La diferència és que la JQCV inclou una mediació escrita i, l’EOI, tant escrita com oral. Però, què és la mediació?

La mediació existeix des de sempre i t’hi has hagut d’enfrontar en més d’una ocasió, encara que no en sigues conscient. Alguna vegada has hagut d’explicar a un turista com anar amb metro d’una estació a una altra? Mentre has estat de viatge, has hagut d’explicar a algun familiar el que us estava dient el recepcionista de l’hotel que només parlava anglés? Això és mediar. Consisteix, bàsicament, a fer entendre o explicar amb les teues paraules el que els altres, parlen o no el mateix idioma, et volen dir.

T’expliquem a continuació alguns consells que t’aniran bé.

Consells pràctics

  • No copiar textualment el que posa en la imatge. Encara que, a vegades, és inevitable, si reproduïm textualment el que ja hi ha escrit, no estem demostrant coneixements de l’idioma. Per a fer-ho, podem buscar sinònims o altres maneres de dir el que se’ns dona i, si podem, ampliar eixes temàtiques o donar idees relacionades.
  • No és una traducció ni un resum. No es tracta de resumir el que apareix en la imatge o en la infografia ni de traduir-ho en cas que estiga en una altra llengua. Es tracta de reformular, d’explicar en unes altres paraules.
  • Cenyir-se al que s’hi exposa. A vegades perdem el focus de la situació i de l’objectiu i comencem a parlar o a escriure sobre temes que no estan directament relacionats amb el que es proposa en l’activitat. Encara que pots aportar alguna idea nova, no oblides el que se’t demana.
  • No fa falta reformular tot el que apareix. Encara que has de detectar les idees principals, tampoc no cal explicar-ho tot. Selecciona el que t’interessa: és preferible centrar-te només en alguns punts i saber expressar-te correctament que parlar de tot, però no tractar-ho de manera adequada.
  • Adequa’t a la situació i l’objectiu. A vegades hauràs d’escriure una entrada de blog, unes altres dirigir-te a una institució o al teu grup d’amics. Per això, és important que en sigues conscient i adaptes el registre al receptor i a la situació.
  • No oblides els connectors. Normalment, parteixes d’una imatge o infografia que et dona la informació de manera esquemàtica. Ara bé, recorda que tu has d’escriure un text i, per tant, ha de ser coherent i cohesionat. Per a aconseguir-ho, cal usar connectors i seguir un ordre lògic a l’hora d’expressar les idees.

Ara, si vols saber què et demanaran exactament en cada nivell de la JQCV i de l’EOI, quant de temps tindràs per a fer-ho i a quina puntuació equival la part de la mediació, segueix llegint.

Mediació oral

EOI

En l’Escola Oficial d’Idiomes es planteja una prova de mediació oral en què es valoren les habilitats del candidat per a comunicar oralment i de manera efectiva els missatges que conté l’element gràfic que es presenta (una imatge, una infografia, un gràfic…).

Mediació escrita

La prova de mediació escrita avalua la capacitat del candidat per a reformular informació amb la finalitat de redactar un text. Per a fer-ho, l’aspirant haurà de comprendre el missatge original i comunicar-lo de manera efectiva segons el que es demana en l’enunciat de l’activitat. Com ocorre en la mediació oral, en aquesta prova hi ha gràfics, infografies, fullets...

EOI

Nivell B1

El text haurà de contindre entre 90 i 110 paraules i s’haurà de redactar en un màxim de 35 minuts.

Nivell B2

La prova durarà 40 minuts i, en eixe temps, el candidat haurà de redactar un text d’entre 120 i 140 paraules.

Nivell C1

En 50 minuts, s’ha d’escriure entre 190 i 220 paraules per a la mediació escrita.

Nivell C2

El text haurà de tindre entre 190 i 220 paraules i haurà de ser redactat en un màxim de 50 minuts.

Pots trobar models de tots els nivells ací: https://eoi.gva.es/va/proves-de-certificacio.

JQCV

El candidat rebrà dues opcions, entre les quals n’haurà de triar una.

Nivell A2

El nivell A2 de la JQCV no té mediació.

Nivell B1

El candidat haurà de redactar, en 1 hora i 50 minuts, un text de 100-120 paraules, que tindrà un valor del 50% dins de l’àrea d’expressió i interacció escrites, que en total val un 25%.

Pots consultar els models dels exàmens de B1 de la JQCV ací: https://jqcv.gva.es/va/nivell-b1.

Nivell B2

L’àrea d’expressió escrita té un valor del 20% sobre el total i, dins d’eixe valor, la mediació, composta d’un text d’entre 120 i 140 paraules, val el 50%.

El candidat té 2 hores i 10 minuts per a respondre les proves de comprensió escrita, estructures lingüístiques i expressió interacció escrites.

Pots consultar els models dels exàmens de B2 de la JQCV ací: https://jqcv.gva.es/va/nivell-b2.

Nivell C1

La mediació ha de tindre entre 170 i 190 paraules i el seu valor és del 50% dins de l’àrea d’expressió i interacció escrites, que té un valor total del 35% i que es podrà fer en un màxim de dos hores.

Pots consultar els models dels exàmens de C1 de la JQCV ací: https://jqcv.gva.es/va/nivell-c1.

Nivell C2

En aquest nivell, el text resultant de la mediació haurà de tindre 200-220 paraules, que tindrà un valor del 50% dins de l’àrea d’expressió i interacció escrites, que s’haurà de completar en un màxim de 2 hores i 30 minuts i que té un valor del 45% sobre el total de l’examen.

Pots consultar els models dels exàmens de C2 de la JQCV ací: https://jqcv.gva.es/va/nivell-c2.

També et pot interessar

stats