Quatre llibres (i un documental) sobre salut mental

llibres-salut-mental

La lectura és un factor clau en el procés d’aprenentatge d’una llengua i, aprofitant que s’apropa el Dia Internacional de la Salut Mental, ací tens alguns recursos que t’ajudaran a conscienciar-te sobre la seua importància. 

Cada 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental que, segons l’Organització Mundial de la Salut, representa «un compromís global per a crear consciència sobre els problemes de salut mental en tot el món i mobilitzar esforços en suport de la salut mental».

Per aquest motiu, i perquè tingues a l’abast més informació sobre salut mental, et recomanem alguns llibres que et faran paper.

M’entenc, però no sempre – Editorial Bromera

Una aproximació sense tabús a la salut mental, inclús al suïcidi juvenil. Una mirada lúcida i irònica, però plena de respecte i empatia, cap a les diferents dimensions de la salut mental.

El cervell condiciona tots els aspectes de la nostra vida, des de les funcions fisiològiques més elementals fins als sentiments més profunds. La salut mental no és menys important que la salut física: és, senzillament, una altra dimensió del nostre benestar.

En aquestes pàgines trobaràs una lúcida reflexió sobre la nostra psicologia, plena de respecte i empatia. No busques consells grandiloqüents ni grans afirmacions: el que trobaràs és una mirada irònica i comprensiva sobre els nostres sentiments, sempre complexos i contradictoris. I no ho dubtes: si no estàs bé, a més de llegir aquest llibre, contacta amb un professional i demana ajuda. Tot el món la necessita en algun moment.

Quan cridem els nostres noms - Univers

Patriarcat i feminisme al segle XXI. Una obra clara i directa, basada en casos reals atesos per l'autora, sobre les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones i que ofereix eines per a alliberar-se d'aquesta càrrega. L’autora tractarà temes com el #MeToo i el #cuéntalo, l'aquelarre de la culpa, la hipersexualització dels cossos, la perversió del missatge, el purple washing, la identitat i la interseccionalitat, l'autodefensa feminista, les cadenes d'or i el món dels poderosos, la sororitat o el cercle de les dones, entre d’altres.

Art brut – Voliana Edicions

Ares escriu un diari per al seu fill, Víctor, que està ingressat en un centre de desintoxicació. Pensa que explicar-li l’altra vida que ha viscut abans de ser mare el pot ajudar en el seu procés per a superar les addiccions. De jove ella també va haver d’ingressar per problemes de salut mental i evoca els anys de lluita per a trobar el seu lloc amb un diagnòstic psiquiàtric. Li explica la història dels companys de la planta de psiquiatria, uns amb millor pronòstic que d’altres, però gairebé tots tocats en positiu per l’experiència artística, especialment els que van liderar la creació d’un centre d’art. Tots personatges intensos amb els quals Ares ha mantingut una relació estreta: Joan, el pintor d’èxit diagnosticat de trastorn bipolar; Roberto, el mecànic que és un volcà creador, i Lluïsa, la galerista i companya sentimental de Joan. Escriure la consola i l’ajuda a comprendre, i creu que amb el seu testimoni dona la mà al seu fill.

Colpidora, poderosa, profunda, íntima i propera, amb una mirada inèdita Art brut ens parla de l’art com una eina potent de superació i creixement, sobretot en les persones afectades per diagnòstics de salut mental, que són un percentatge important de la societat.

Amb fil de seda – Sembra Llibres

amb-fil-de-seda
amb-fil-de-seda

Quan Carla ingressa a l’UCI el món que coneixia sembla haver-se enfonsat. O, almenys, això és el que sembla. Ella i les seues amigues d’institut viuen enfrontant-se als seus propis fantasmes. La passió per la música les ha unit en la creació d’un grup de rock. I a colp de cançons aprenen a sentir-se vives. Però no és fàcil. Els prejudicis i els entrebancs es multipliquen per totes bandes. Encara que elles no cediran. I seguiran avançant per la corda fluixa entre l’eufòria i la tragèdia.

Amb fil de seda, Muriel Villanueva ens captiva amb la història d’un grup de música format per unes joves disposades a no rendir-se. Una història vibrant sobre com una caiguda al buit, un trasllat, una separació, una mort imminent, la pressió estètica i el qüestionament del propi gènere ajunten quatre joves que troben en l’art el llenguatge amb què entendre’s. Un viatge per una revolució interna de dimensió coral, adolescent, rural i amorosa que cavalca sobre la imparable onada de la creativitat.

Zoom – Salut mental

A banda dels llibres, també et recomanem aquest capítol de Zoom. Segons el programa, les dades sobre salut mental són alarmants: una de cada quatre persones pateix un trastorn. Els més comuns a l’estat espanyol són, per aquest ordre, l’ansietat i la depressió, diagnosticada a un 5,28% de la població. Han augmentat les malalties mentals? Com podem fer front a aquest increment?

També et pot interessar

stats