Directes
La televisió d'À Punt en directe

‘Purs homes’, de Mohamed Mbougar Sarr

L’autor de La memòria més secreta dels homes (Premi Goncourt 2021) signa una novel·la colpidora al fons de la qual ressona una pregunta crucial: com es troba el coratge per a ser plenament un mateix sense trair-se ni mentir-se, coste el que coste?

17 de novembre 2023 - 12:26

Tot comença amb un vídeo viral, al Senegal, en què es veu com una turba desenterra el cadàver d’un home i l’arrossega fora del cementeri. Esborronat per aquestes imatges, Ndéné Gueye, un jove professor de literatura decebut amb l’ensenyament i cansat de la hipocresia moral de la seua societat, s’hi obsessiona i comença a investigar: Qui era aquell home? Per què havien exhumat el seu cos? A totes les seues preguntes, una sola resposta: era un góor-jigéen, un «home-dona». Dit d’una altra manera, un homosexual: pecat i delicte absolut en un país on la religió regeix els costums i les relacions socials.

Així, sorprés per com li ha afectat aquest vídeo i mogut pel desig de conéixer qui era aquest home i quina ha sigut la motivació que ha portat aquest grup de gent a cometre aquest acte salvatge, el protagonista comença tota una investigació per a resoldre totes aquestes incògnites. En aquesta cerca, l’ajudarà la seua amiga i amant, Rama, una dona poliamorosa i bisexual que també contribuirà a trencar els seus esquemes i acabar amb els seus prejudicis.

Purs homes

L'aclamat autor torna sacsejar els pilars de la societat senegalesa amb aquest viatge a les arrels de l’homofòbia al Senegal. En una part de la novel·la, Mohamed Mbougar Sarr escriu:

«Els qui odien els homosexuals en aquest país parlen de puresa històrica perquè és còmode; els permet d’acusar una vegada més el blanc de la responsabilitat del que ells consideren un mal importat. El sistema no només afecta el Senegal: cada poble de cada país del món acusa l’estranger, el bàrbar, de ser la causa de la seua decadència. D’allò que creu que és la decadència.»

Però el més interessant d’aquesta lectura no és només la denúncia d’un crim d’odi al Senegal i la impunitat que l’envolta, sinó tot el viatge que fa el protagonista per a conéixer-se a ell mateix. Un procés que provoca reflexions interessants sobre les masculinitats i l’homofòbia interioritzada. Purs homes acaba convertint-se en una mirada audaç, profunda, sensible i filosòfica sobre la condició humana.

Estem davant una novel·la breu i punyent, amb una veu clara i visual que demana ser devorada d’una tanda, encara que la força de la història persegueix al lector i lectora durant molt de temps després.

Sobre l’autor

Mohamed Mbougar Sarr va nàixer el 1990 a Dakar i va créixer a Diourbel. Va estudiar al Pritaneu Militar de Saint-Louis i, després de traslladar-se a França, a l’institut Pierre d’Ailly de Compiègne i a l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials. El novembre de 2021 va rebre el Premi Goncourt per la novel·la La memòria més secreta dels homes, amb la qual cosa es va convertir en el primer escriptor senegalés a rebre aquest guardó.

L’editorial Més Llibres ha portat al territori de parla catalana aquests dos títols, de la mà del traductor Oriol Valls

També et pot interessar