Dos llibres de Vicent Baydal imprescindibles per al 9 d’octubre
S’apropa el 9 d’octubre, la Diada Nacional del País Valencià, i en Apunts de Llengua hem seleccionat dos llibres que acompanyen molt bé aquesta festivitat i ens ajuden a conéixer millor la història del poble valencià. Parlem de dos títols de Vicent Baydal, medievalista i expert en valencianisme.
Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història i Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians estan publicats per Llibres de la Drassana. Malgrat aglutinar moltíssima informació, aquests llibres, i en general la bibliografia de l’autor, s’emmarquen en el gènere de divulgació històrica i, com a divulgatius, estan adreçats a un públic més ampli.
Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians
Aquesta és una història d’autor. Acompanyem l’investigador i divulgador Vicent Baydal a bord d’un bergantí de memòries que ens farà viatjar a través del temps per a descobrir-nos qui ha passat des de l’inici de la humanitat per aquest racó del món que anomenem País Valencià i com s’ha format i desenvolupat el grup humà, el poble, que considerem igualment valencià. Constituïda per un calidoscopi de narracions singulars, aquesta breu història dels valencians podria ser una novel·la d’aventures o una representació operística trepidant. És, en realitat, una mascletada de flashbacks concatenats, un increïble gabinet de curiositats ancestrals, herois i accions del pretèrit que ens fan participar dels patiments, les glòries i les esperances d’aquells que ens han precedit.
Per ací desfila la gran història dels caçadors-recol·lectors de la Valltorta i els orants del pla de Petracos, la Dama d’Elx i el Tresor de Villena, els guerrers de Llíria i els elefants d’Anníbal per Sagunt, la fundació romana de València i els bizantins contra els visigots a la vora del Xúquer, els llauradors berbers que instal·len séquies per tot arreu i Jaume I conquerint a tort i a dret, l’inefable Sant Vicent Ferrer predicant l’apocalipsi i Joan Baptista Basset liderant els exèrcits maulets, el silenci que envaí el regne després d’Almansa i Vicent Blasco Ibáñez clamant per la república a viva veu. Però també ens endinsem en el passat dels oblidats, com els moriscos, els lliurepensadors o els dissidents, i sobretot de les oblidades, com la impressora Jerònima Galés, l’austriacista Maria Lluïsa Lamarca, la presidenta del Cantó de Torrevella Concha Boracino o l’artista i escriptora Josefina Pla, negligida de manera incomprensible.
Una singladura històrica apassionant dirigida a aquells que s’interessen per adquirir les coordinades bàsiques del territori que vivim, de la gent amb la qual convivim i del llegat patrimonial que ens atorga un valor particular com a valencians i que ens ajuda a caminar amb pas més ferm cap a un futur col·lectiu més lliure, solidari, crític, conscient i feliç.
Estem davant d’una lectura divertida i lleugera, però alhora necessària per a tothom que vulga conéixer la història dels valencians i de les valencianes més enllà dels tòpics de sobra coneguts.
Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història
Sabies que Adolf Hitler tingué esclaus valencians durant la Segona Guerra Mundial? O que una dona d’Alzira, Ginesa, fou amant del rei Jaume I i engendraren un fill il·legítim? O que les Falles de València se celebraren a la ciutat de Tarragona en els anys 30? I per què ens representa un rat penat, als valencians? Qui era l’invencible pilotari, i perdulari, Xiquet de Simat, que tingué una vida de pel·lícula? O quin castic aplicà el règim franquista a les dones represaliades en la postguerra?
Tots aquests fets i personatges, que a la seua manera han forjat el país dels valencians i les valencianes, els trobareu en Matèria de València, de la suggeridora veu del conegut investigador i divulgador Vicent Baydal, juntament amb moltíssimes altres històries sorprenents. Per exemple, la del castellà de Toledo que escrigué el Curial e Güelfa, un dels cims de la literatura medieval valenciana; la del besnet del papa Borja governador a Orà, que fou el primer perseguit per homosexualitat per la Inquisició; la de dos alacantins que foren fonamentals en la independència dels Estats Units d’Amèrica; la de Blasco Ibáñez com a revolucionari populista desencantat, o la de les dones fortes de les nostres lletres, com Maria Beneyto i Carmelina Sánchez-Cutillas. Un delitós viatge per la matèria històrica de la qual estem fets.
Sobre l’autor
Vicent Baydal (València, 1979) és doctor en Història Medieval, editor i cronista de la ciutat de València. Ha exercit com a investigador i professor en el Consell Superior d’Investigacions Científiques, l’Institut Universitari Europeu de Florència i les Universitats d’Oxford, Cambridge i Jaume I de Castelló. És membre del Grup Harca, forma part del Consell de Redacció de la revista cultural Lletraferit i manté en internet el blog i el perfil de Facebook Vent d Cabylia. És coautor de llibres com Fer Harca. Històries medievals valencianes (2014), i autor d’obres com Vent d Cabylia: històries de la història dels valencians (2015), Els valencians, des de quan són valencians? (2016) o València no s’acaba mai (2016).