Llibres per a conscienciar-nos sobre el canvi climàtic
El canvi climàtic ha passat de ser un problema del futur a convertir-se en una de les grans problemàtiques de l’actualitat. Frenar-lo és una prioritat; però, encara estem a temps?
El 24 d’octubre se celebra el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic. Una jornada que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) vol fer servir per a alertar i conscienciar sobre els efectes i les conseqüències que el canvi climàtic té sobre el nostre planeta.
La literatura té un paper fonamental en la conscienciació i educació sobre el canvi climàtic, de fet, podem trobar llibres de tot tipus, des d’assajos fins a àlbums il·lustrats. En les propostes literàries següents trobaràs diverses perspectives que t’ajudaran a fer-te una idea global del que ocorre actualment al planeta.
Emergència climàtica – Andreu Escrivà
Des de quan sabem que existeix el canvi climàtic? Està tot tan clar com sembla? Quins són els mites més estesos sobre el canvi climàtic? Per què hi ha gent que nega el que la ciència té tan clar? Estem a temps d'aturar-lo i adaptar-nos-hi o hem perdut ja massa temps?
Aquestes són algunes de les qüestions que respon Andreu Escrivà en aquest llibre. Amb un llenguatge directe i senzill, que defuig l’academicisme i va més enllà de l'allau de dades, ens explica tot el que cal saber sobre el canvi climàtic. Però, sobretot, situa els lectors en el moment actual: hem de decidir cap a on anem i a què estem disposats per a fer-hi front.
Per què les dones salvaran el planeta – Diverses autores
L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquesta obra pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per a canviar-ho tot.
Reunim veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per a evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. Mitjançant també l’estudi de casos específics, analitzen les formes en què dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seues conseqüències. La seua voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.
El llibre blau de Nebo – Manon Steffan Ros
El petit Siôn i la seua mare sobreviuen aïllats en un racó inhòspit del nord de Gal·les després d’una catàstrofe nuclear. Tots dos comparteixen un diari en què mostren com s’adapten a aquesta nova realitat i plasmen tot allò que no gosen dir-se.
Amb una reflexió profunda i emotiva sobre els vincles amb la família i l’entorn, aquesta obra ha estat escollida com la millor de l’any a Gal·les. El Llibre Blau de Nebo s’endinsa en la importància de la memòria col·lectiva i qüestiona què fem amb la nostra identitat quan sembla que tot està perdut.
Això ho canvia tot – Naomi Klein
Oblida tot el que creies saber sobre l'escalfament global. La veritat, la pura veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. Però l'altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, potser el més provocador de tots, Naomi Klein s'enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el model econòmic fa contra la vida a la terra.
La bossa o la vida – Salvador Lladó
Ens ha tocat viure una de les èpoques més transcendents de la història de la humanitat. Ser peons inconscients d’una partida d’escacs que enfronta el capitalisme contra tota forma de vida present al planeta.
Salvador Lladó ens planteja d’una forma clara, didàctica i amena diferents perspectives de la crisi ecològica en la qual estem immersos. Des de la seua causa principal, la necessitat imperiosa de créixer del sistema econòmic actual, passant pel seu principal símptoma, l’emergència climàtica, fins a desembocar en el ventall de propostes polítiques que naixen de la necessitat de posar fre a un ritme de producció i de destrucció de la natura sense precedents.
Entendrem la magnitud de la tragèdia i les possibles implicacions de les diferents solucions que s’hi proposen, però també una estructura més profunda que pretén obrir una reflexió molt personal dins de cada lector. Si l’actual forma de vida de les societats occidentals és només un miratge generat per una disponibilitat ingent d’energia que no es repetirà, als de sota ens toca apoderar-nos i construir el futur que ens permeta viure en equilibri. En cas contrari, la resposta pot vindre massa tard i deixant a molts pel camí.
Zoom – Un estiu de rècord
I per si en compte de llegir, vols aprendre sobre el canvi climàtic a través de l’audiovisual, no et pots perdre el capítol de Zoom, «Un estiu de rècord», disponible ací.
Pluges torrencials, com les vistes a Espanya o Grècia, focs que no s'apaguen i el rècord de temperatures que s’ha batut aquest estiu conformen un conjunt de successos extraordinaris en tot el món. Aquestes dades aniran a més? El canvi climàtic és imparable? Cada vegada tindrem temperatures i tempestes més extremes? Patirem incendis i fenòmens meteorològics més agressius? La calor extrema podria afectar el turisme?
I, per als més menuts...
Bruna la bruixa i el secret de l’Encantada – Pasqual Alapont
L’estany de l’Encantada, on viu la dona d’aigua del mateix lloc, s’està assecant per culpa de les obres d’un grup d’especuladors. A més, aquests s’han inventat una història de por sobre la bubota per a espantar el veïnat i, així, continuar el projecte. Això fa enfadar molt Bruna la bruixa i l’autèntica Encantada: com es pot utilitzar el nom dels éssers màgics per a fer por? Amb l’ajuda d’un xiquet, Miquel, i d’un donyet, Fals, desemmascararan els especuladors i salvaran l’entorn.
Una novel·la divertida, imaginativa i ecologista protagonitzada per una jove bruixa.
Aturem la invasió. No ens deixem dominar pel plàstic – Raül Hurtado, José Ibáñez i Claudia Mosquera
Els protagonistes d’aquest àlbum informatiu, Greta i Aldo, han descobert aquesta invasió i necessiten la nostra ajuda. És el moment de passar a l’acció!
Amb aquest llibre podrem saber com va arribar el plàstic fa 150 anys per a facilitar-nos el dia a dia, i com la producció desmesurada i el consum indiscriminat de productes d’un sol ús està generant un perillós monstre que destruirà la vida al planeta.