Llibres sobre ciència per a no científics

llibres sobre ciència per a no científics

Per a l’ONU, «el paper de la ciència en la configuració del nostre futur col·lectiu sol pot complir-se quan existeix confiança en la ciència»; per això, pretén destacar la importància de la ciència i la seua relació amb la pau.

La ciència està present en tots els aspectes de la nostra vida, per això l’ONU i la UNESCO tenen la pretensió que tots els països treballen conjuntament per a fer de la ciència un mitjà que ajude a les nacions desenvolupar-se i a garantir la pau.

Segons l’ONU, “la ciència és la ferramenta que l’ésser humà ha creat tant per a comprendre el món que ens envolta, com per a aplicar aquests coneixements en el seu benefici”, per això, commemora la Setmana Internacional de la Ciència i la Pau entre el 9 i el 15 de novembre, i el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, el 10 de novembre.

Amb aquest motiu, et deixem una selecció de llibres sobre ciència que podràs gaudir sense la necessitat de tindre amplis coneixements científics. Ah! També et proposem algunes idees perquè els més menuts comencen a interessar-se per la ciència des de ben joves.

Són els nostres amos i nosaltres els seus esclaus. Com els paràsits manipulen el comportament – José Ramón Alonso

Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Una obra entenedora que vincula l’oxigen a certes malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer o la demència.

Que un organisme extern (un virus alienígena, un fong mutat o un ésser estrany) controle el cos i la voluntat dels éssers humans, vius o morts, és un dels temes més recurrents en la ciència-ficció. Un paràsit amb la capacitat d'anihilar el control corporal o modificar les nostres accions ens aterreix. Per sort, això només passa en la ficció: Alien, The last of us o The strain només són productes cinematogràfics, no sembla possible en la realitat. O potser sí? De fet, sí que ho és: els paràsits reals manipulen el comportament de moltes espècies d’animals com ara formigues, ocells, peixos, gats, hienes... i també dels humans.

100 qüestions per identificar la pseudociència – Jordi de Manuel i Jesús Purroy

La frontera entre ciència i pseudociència és fàcil de traspassar i costa de distingir. La proliferació d’idees pseudocientífiques i la seua difusió mitjançant les xarxes socials és un fet innegable que té repercussions en la vida quotidiana de tothom. En trobem exemples en l’àmbit de la salut, en teories conspiradores, en endevinacions i prediccions del futur i en molts altres temes del dia a dia. Les persones som vulnerables a aquestes idees i creences, que poden determinar decisions importants en molts moments de la vida.

Per a delimitar aquesta frontera és útil conéixer el significat d’alguns conceptes dels quals parla aquest llibre, com ara placebo, assaig clínic, estudi en “doble cec”, chemtrail, reiki, quiromància o memòria de l’aigua, entre d’altres. Les 100 preguntes (i 100 respostes) que trobaràs en aquestes pàgines t’ajudaran a identificar les pseudociències i et proporcionaran claus per a orientar-te en un món on gairebé tot és possible.

No soc el meu ADN – Manel Esteller

Manel Esteller, tot un referent internacional en l’àmbit de l’epigenètica i un excel·lent comunicador, respon en aquest llibre d’una manera il·lustrativa i divulgativa.

A partir de dotze exemples basats en casos reals i quotidians, Esteller exposa les claus per a entendre millor les bases d’aquesta disciplina científica i ofereix un panorama de les infinites possibilitats que genera l’estudi de l’epigenètica. D’aquesta manera, els conceptes teòrics troben la seua aplicació pràctica en consells per a portar una vida saludable que ens permeta, en la mesura del possible, previndre el desenvolupament d’aquestes malalties.

2 metges i 1 pandèmia – Josep Maria Argimon i Jaume Padrós

L’any 2020 ha capgirat la manera com enteníem el món i la medicina, que és tant com capgirar la manera com enteníem la vida. La irrupció de la COVID-19 ha provocat un replantejament de moltes coses que donàvem per segures: qüestions mèdiques, ètiques, filosòfiques, de model econòmic i social, de l’atenció a la gent gran, la gestió del dol… Aquest llibre és una conversa entre dues de les persones que han viscut més a prop la pandèmia i que més han reflexionat al voltant de tot allò que conforma la vida de les persones.

I, per als més menuts...

Experimentem! La química de les coses que fan ois - Fosforo

Alguna vegada t’has preguntat quina és la química de les coses que fan ois? Aprén  amb experiments divertidíssims i facilíssims que t’expliquen tot el que necessites saber!

Els futurs científics podran veure amb els seus propis ulls, comprendre i experimentar en primera persona quins són els secrets científics que s’amaguen darrere de les coses que fan ois. No calen materials estranys ni fórmules complicades, només una gran passió per la ciència!

Ens ho passem bé aprenent ciència – Daco’s Confetti

Et convidem a entrar al nostre fantàstic laboratori on, gràcies a la ciència, entendràs alguns fenòmens increïbles: des de la màgia del nostre cos i dels animals «canviaforma» fins al misteriós món de les plantes, des de l’incansable cicle de les estacions fins al viatge infinit de l’aigua. Després juga a fer experiments amb les rodes: fes-les girar, completa les figures, passa la pàgina i descobreix el resultat de la prova.

També et pot interessar

stats