Vocabulari festiu: les muixerangues
La Diputació de València ha publicat un web que pretén descobrir l’univers de les muixerangues de manera didàctica perquè tot el món conega el vocabulari que gira al voltant d’una de les tradicions més populars del nostre territori.
La muixeranga és un element festiu de la nostra cultura que compagina acrobàcia i música. Un espectacle visual i sonor col·lectiu que s’ha mantingut viu gràcies a les diferents colles que la practiquen per tot el nostre territori.
Tal com explica la Federació Coordinadora de Muixerangues, formada per 22 colles, la muixeranga s’ha conservat en diferents localitats valencianes, amb variants locals, a partir de l’evolució d’una antiga dansa que, amb diferents denominacions, es ballava en gran part de l’antiga Corona d’Aragó.
Les diferents manifestacions muixerangueres són peces úniques amb característiques individuals, resultat de l’aïllament local, però tenen unes característiques comunes, com ara en l’àmbit de les figures, que indica que les muixerangues dels diferents pobles són variants d’una mateixa tradició. També destaquen que «muixeranga» no només fa referència a la figura o torre, sinó que també es coneix amb el mateix nom la colla o associació cultural constituïda com a entitat jurídica.
En el web https://parlemdemuixerangues.dival.es/, que té com a objectiu oferir una aproximació didàctica a esta tradició, la Diputació de València ens descobrix l’univers de les muixerangues a través del seu vocabulari amb quatre il·lustracions interactives. A més, permet descarregar les imatges en màxima definició per a imprimir-les o compartir-les, col·laborant en la difusió i visibilització d’este espectacle. «Parlem de muixerangues» ha estat coordinat per Àlex Martínez Orts, amb il·lustracions de Paulapé i disseny del web de Sud+Sud.
En primer lloc, hi trobarem una il·lustració amb la seua corresponent explicació sobre les diferents figures, entre les quals descobrirem l’alta de sis, la torreta, la figuereta, el pi doble, la campana o la marieta.
A banda, se’ns mostra una part fonamental d’esta festa: l’actuació. Sabies que la dolçaina i el tabalet són instruments imprescindibles? O que el mestre té diversos senyals per a anar guiant els muixeranguers?
També destaquen les parts de la figura, ja que els muixeranguers s’agrupen segons on s’ubiquen. Per exemple, la pinya o les mans, que es col·loquen en la part més baixa per a suportar el pes i esmortir els colps en cas d’una possible caiguda.
I, per acabar, hi trobem un dels aspectes més interessants: la vestimenta. Encara que s’utilitzen les mateixes peces de roba, com una camisa i una faixa, cada territori té els seus colors propis. De fet, en algunes localitats, inclús canvia el nom de la festa: per exemple, a l’Alcúdia, reben el nom d’«Els negrets» o «El ball dels locos», a l’Olleria.
En este vídeo, produït per Foment de l'Ús del Valencià de la Diputació de València, hi ha un resum sobre les muixerangues.
En el llibre Festes valencianes, podràs descobrir curiositats de les muixerangues i d’altres tradicions valencianes, com les desfilades de Moros i Cristians, les Falles o les gaiates.
Per als més menuts, un llibre imprescindible per a conéixer les nostres festes és L’alegria de viure. Festes i costums valencians, un àlbum il·lustrat en format còmic en què s’arrepleguen les festes, els menjars i els espais naturals més característics per a fomentar entre els més joves el coneixement de la nostra terra i proposar-los activitats lúdiques a l'aire lliure. A banda de les muixerangues, podran descobrir altres celebracions com la mocadorà o la Tomatina.