Videojocs: La influència en la lectura dels joves hui en dia
La relació entre els videojocs i la lectura pot no ser la primera que ve al cap, però existeix un vincle intrigant entre aquests dos mons aparentment dispars.
En l'era digital, els videojocs s'han convertit en una forma d'entreteniment extremadament popular entre els joves. Al llarg dels anys, els videojocs han experimentat una transformació significativa a causa dels avanços tecnològics i l'evolució de la indústria de l'entreteniment. El llenguatge audiovisual ha anat canviant i han aparegut noves narratives i noves històries.
A continuació, explorarem com els videojocs poden influir en les lectures dels joves en l'actualitat i poden arribar a ser un trampolí per a impulsar l'hàbit de la lectura.
Fomentant la lectura a través dels videojocs
Amb els videojocs actuals els jugadors se submergeixen en mons rics en narrativa, trames complexes i personatges desenvolupats. A mesura que avancen en el joc, els jugadors es veuen obligats a llegir i comprendre textos, diàlegs i pistes per a progressar. Aquest requisit de lectura és una part integral de molts videojocs, la qual cosa pot fomentar l'habilitat lectora dels joves.
Així mateix, moltes vegades aquests videojocs presenten històries intrigants que encurioseixen els jugadors. Això pot portar-los a buscar més informació sobre el món del joc o sobre els seus possibles vincles amb la realitat.
Comunitat i discussió
Els videojocs també poden fomentar la lectura a través de la creació de comunitats en línia. Els jugadors sovint es reuneixen en fòrums i xarxes socials per a discutir les trames, els personatges i les teories dels jocs. Aquestes discussions sovint impliquen la lectura i l'anàlisi de material relacionat amb el joc, la qual cosa contribueix a la participació dels joves en la lectura i el debat.
Però, més enllà d'aquestes dues característiques que ofereixen els videojocs i que contribueixen a fomentar l'hàbit lector, ens centrarem en l'adaptació literària i en com en els últims anys el món del videojoc ha caminat en moltes ocasions de manera paral·lela al sector editorial.
En aquest sentit, cal destacar les adaptacions de novel·les que, després del seu èxit, són adaptades als videojocs o, a l'inrevés, com els videojocs acaben donant peu a nous èxits literaris. A continuació, presentarem alguns exemples de com el món editorial i el dels videojocs poden influenciar-se mútuament, cosa que dona lloc a adaptacions i extensions d'històries que atrauen una varietat d'audiències.
Videojocs adaptats en llibres
Molts videojocs han aconseguit crear nous universos i relats que, després d'aconseguir alts índexs de popularitat i arribar a crear grans comunitats de fans, han sigut traslladats a nous productes literaris.
1. Assassin's Creed –Aquesta sèrie de novel·les, escrites per Anton Gill sota el pseudònim d’Oliver Bowden ofereix l’oportunitat per als fanàtics d’aquest videojoc d'explorar la història i els personatges de la sèrie en format literari.
2. Halo - Les novel·les d'Halo són una sèrie de llibres de ciència-ficció basats en l'univers dels videojocs de la saga Halo. Des de la publicació de la primera novel·la en 2001, s'han llançat diverses novel·les més que expandeixen la història i mitologia d’aquest univers. Escrites per diversos autors, les novel·les exploren la història dels personatges i els esdeveniments de la saga, així com les conseqüències de les accions dels protagonistes.
3. Bioshock: Rapture - La novel·la Bioshock: Rapture, escrita per John Shirley, és una adaptació literària que expandeix la història i el món de la popular franquícia de videojocs BioShock. La novel·la ofereix una narrativa més profunda que se centra en els esdeveniments que van portar a la creació de la ciutat submarina de Rapture, que és l'escenari principal dels jocs.
Llibres adaptats en videojocs
1. The Witcher - Els llibres d’Andrzej Sapkowski van inspirar l’exitosa sèrie de videojocs. El que és per a molts aficionats un dels millors RPG (role playing game, en anglès, ‘joc de rol’) està basat en la sèrie literària denominada «La saga del bruixot». Gràcies al seu bot a l’univers dels videojocs en 2007, es va començar a popularitzar més enllà del seu cercle de lectors.
2. The Walking Dead - Els còmics de Robert Kirkman van donar lloc a una popular sèrie de videojocs, basats en la sèrie de còmics i televisió The Walking Dead, s'han convertit en una franquícia molt exitosa en la indústria dels videojocs. Els jocs van ser desenvolupats per Telltale Games, una empresa coneguda pel seu enfocament en la narrativa i la presa de decisions del jugador.
3. 80 days - L’estudi independent Inkle per a dispositius mòbils va revisar el gran clàssic del francés Jules Verne, La volta al món en 80 dies. Es tracta d’un videojoc especialment indicat per a jugadors que van créixer llegint llibres del tipus «tria la teva aventura» i també per a amants del disseny artístic pulcre i llampant. Igual que en la famosa aventura, el jugador haurà de recórrer la Terra en 80 dies, buscant sempre les rutes més ràpides.
En síntesi, malgrat les preocupacions sobre l'excés de temps dedicat als videojocs, és important reconéixer que aquests poden exercir un paper positiu en la promoció de la lectura en la joventut de hui. Els videojocs ofereixen una porta d'entrada a la literatura, estimulen la curiositat i fomenten el desenvolupament d'habilitats lectores. Els videojocs i la literatura no són mons separats, sinó més aviat dues vies que poden convergir per a enriquir l'experiència d'aprenentatge dels nostres joves.