“Un país d’històries”: un projecte per a conèixer el territori valencià a través de l’oralitat
“Un país d’històries” és un projecte radiofònic compost per vora 70 relats d’aproximadament 5 minuts cada un i narrats en valencià per més d’un centenar de persones. Parlem d’històries universals basades en relats budistes, sufistes, dels indis americans, de llegendes africanes i també de pel·lícules o anècdotes, totes adaptades i ressituades per tot el territorio valencià.
El projecte, impulsat pel professor Enric Ramiro, va començar amb la publicació del llibre amb el mateix nom, “Un país d’històries”, editat pel Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I de Castelló. Però, no es va limitar a les pàgines, sinó que, amb la col·laboració de les quatre universitats públiques valencianes i Escola Valenciana, va evolucionar cap a un projecte radiofònic.
Així, vora 120 persones procedents de totes les comarques valencianes han donat veu als relats, en àudios que duren aproximadament cinc minuts. La varietat de veus persegueix l’objectiu de fer gaudir de les variants de la nostra llengua i reivindicar la riquesa del valencià.
L’objectiu principal d’aquest projecte és, segons ens explica el professor Ramiro, “plasmar el País Valencià en l’univers, no ser un localisme”. Així, podrem escoltar o llegir en una mateixa història com Albert Einstein visita l’Albufera o Buda viatja a Torrent. Però, tot i que no estem davant d’històries de pobles o de comarques, tal com remarca l’artífex del projecte, l’oient podrà conéixer les comarques valencianes, ja que s’hi fa una repassada a la geografia, historia, cultura, patrimoni i gastronomia de tot el territori valencià. De fet, inclou quasi un miler de topònims i hi apareixen un bon grapat de paratges naturals.
Tots els relats estan carregats d’ironia i acaben sempre amb un breu missatge que conté una ensenyança molt subliminal. Tot això, condensat en només cinc minuts. “Les històries curtes funcionen molt bé, està comprovat”, ens assegura Enric Ramiro.
Oralitat, un tresor lingüístic
Un dels aspectes més importants que ofereix el projecte és el fet de plantejar els relats com a històries vives, les quals han estat transformades i adaptades per cada narrador i narradora. D’aquesta manera, les comarques valencianes estan representades per aquesta gran quantitat de veus diverses.
Així, malgrat que les històries estan escrites en un valencià estàndard, cada persona l’ha adaptat a la seua dicció, accent i variant. “Cada persona ho ha adaptat i ha quedat un tresor lingüístic”, ens explica Ramiro. Per tant, estem davant d’una bona oportunitat de gaudir de les nostres variants i de la riquesa de la llengua.
Amb l’última ampliació del projecte, s’hi inclouen les veus d’una vintena de narradors nouvinguts, procedents de diversos països, per a mostrar així l’interés per l’aprenentatge del valencià de les persones estrangeres i trencar amb els tòpics lingüístics.
El projecte “Un país d’històries” no ha deixat de viatjar i ha col·laborat amb diverses ràdios del territori valencià per a contribuir a la seua difusió. Ara com ara, el podeu escoltar dins del programa El Musiquer, de la ràdio d’À Punt.