Descobreix els beneficis de la lectura entre els més joves
Des de 1967, cada 2 d’abril se celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, una jornada dedicada a despertar l’interés per la lectura entre els més joves i a mostrar-los els nombrosos beneficis que té.
Origen del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil
L’elecció d’aquesta data no és casual, el 2 d’abril de 1805 va nàixer l’escriptor danés Hans Christian Andersen que, encara que va escriure novel·les, poemes, obres de teatre, etc., va destacar pels seus contes infantils, com La sireneta, Cigroneta o L’aneguet lleig. Les seues obres van tindre tant d’èxit que es van traduir a més de huitanta idiomes i alguns es van convertir en pel·lícules.
Beneficis de la lectura entre els més joves
Per desgràcia, no tots els xiquets del món tenen accés a la lectura i, sense ells, és molt més complicat que obtinguen certa informació i no tinguen tantes facilitats per desenvolupar la seua imaginació. Per això, la creació de biblioteques públiques és fonamental, ja que fan una funció formativa i social en fomentar la igualtat d’oportunitats per a tots els potencials lectors. Comentem alguns dels múltiples beneficis que té la lectura per als més menuts de la casa:
- Augmenta la concentració alhora que desenvolupa la creativitat i la imaginació. Llegir requereix concentració i, si els lectors s’acostumen a romandre atents a una activitat, ho podran extrapolar a altres tasques de la seua vida. A banda, podran transportar-se a altres llocs i viatjar sense moure’s de casa.
- Ajuda a desenvolupar habilitats lingüístiques. Començar a llegir des de ben prompte permet als xiquets i les xiquetes conéixer molt de vocabulari que, tal vegada, no aprendrien a través d’altres maneres.
- Fomenta nous interessos. És molt possible que la lectura d’un llibre desperte interés pels temes que tracta. Per aquesta raó, el lector o la lectora voldrà informar-se més sobre les temàtiques que més li criden l’atenció i, per tant, aprendrà mentre llig.
- Desenvolupa l’empatia. La majoria d’històries ajuden qui llig a adquirir empatia, ja que s’esforçaran per comprendre els personatges i posar-se en el seu lloc. També els facilitarà la comprensió de sentiments i emocions que abans no eren capaços d’identificar.
- Els lectors i lectores es poden sentir identificats amb alguns dels personatges. Açò, per a persones que formen part de col·lectius discriminats és molt important, ja que els ajudarà a sentir-se compresos i acompanyats.
Com fomentar la lectura entre els més joves
Encara que sigues conscient de tots els beneficis que té la lectura en els xiquets i xiquetes, no sempre és fàcil fomentar-la. Per això, és important conéixer els seus gustos, ja que serà molt més senzill captar la seua atenció amb llibres sobre temàtiques que desperten la seua curiositat. Per tant, si no els agrada un llibre en concret, no passa res, segur que n’hi ha molts altres que els pareixen interessants.
També és important destacar que la lectura no ha de ser una imposició, sinó que s’ha d’intentar inculcar com una activitat entretinguda. Si els joves se senten pressionats a llegir, és molt probable que no vulguen fer-ho; en canvi, si se’ls anima a llegir històries que concorden amb els seus gustos i que siguen adequades per la seua edat, en gaudiran molt més.
Fases de la literatura infantil i juvenil
Els llibres infantils i juvenils han anat evolucionant i adaptant-se amb el pas del temps, ja que les formes de vida i els interessos de les persones canvien progressivament.
1. Abans de la invenció de la impremta, l’accés a les històries estava molt limitat i es transmetien, principalment, de manera oral. A més, era habitual que infants i adults compartiren les mateixes històries.
2. Segles XVII-XVIII. No va ser fins aquesta etapa que la literatura infantil va començar a destacar a Europa.
3. Segle XIX. Es va produir un auge de la literatura fantàstica i d’aventures. A més, durant aquesta etapa es van escriure nombrosos clàssics de la literatura infantil i juvenil, com La Caputxeta Roja o La bella i la bèstia.
4. Segle XX. Durant la Guerra Civil i el franquisme, Espanya va experimentar un endarreriment respecte a la resta d’Europa, ja que al continent, els llibres infantils van adoptar valors com la llibertat o la solidaritat. Fins a l’última part del segle, la literatura espanyola no va adoptar aquestes tendències europees.
5. Segle XXI. La producció d’obres infantils i la seua venda va augmentar considerablement. Actualment, està en un moment de creixement. A més, destaca la coneguda com a literatura crossover, dirigida tant a joves com a adults. Això provoca un major reconeixement de la literatura infantil i juvenil, que sempre ha estat infravalorada respecte als llibres d’adults.
Si vols celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil d’una manera especial, pots aprofitar l’ocasió per a llegir contes infantils amb els xiquets i joves del teu entorn. Es tracta d’una activitat que disfrutareu tots i que recordareu per molts anys. Ho recomanem!