Les rutes literàries, una activitat de foment de la lectura i defensa del patrimoni
En aquests recorreguts literaris, els entusiastes de la literatura poden caminar pels mateixos llocs que alguna vegada van recórrer els seus escriptors favorits i sentir-se protagonistes de les històries.
La literatura és un tresor que alberga històries captivadores, universos imaginaris, personatges i escenaris únics. Moltes vegades passa que, quan llegeixes un llibre, aquests imaginaris i mons nous t’acompanyen durant un temps.
Una bona oportunitat per a recrear-los o endinsar-te encara més en la teua lectura són les rutes literàries. Aquestes rutes són un recorregut traçat i dissenyat per l’autor o autora sobre un espai geogràfic amb les descripcions precises de les seues obres. Així, és una molt bona manera per a entrar en el cap del creador de la història i entendre els escenaris en el quals van ubicar-la. A més, a través d’aquests recorreguts literaris es fomenta la lectura, així com l’interés pel territori i el patrimoni cultural de cada zona geogràfica.
La sega, una nova ruta literària a Vistabella del Maestrat
Aquesta setmana, la Fundació FULL- Fundació pel Llibre i la Lectura ha inaugurat, al municipi castellonenc de Vistabella del Maestrat la ruta literària La sega, una proposta que, basada en la novel·la homònima de Martí Domínguez publicada per Edicions Proa, planteja un recorregut pels anys de la postguerra, quan l’arribada dels maquis a aquesta comarca va ocasionar una inesperada prolongació de la guerra civil, amb els enfrontaments entre els guerrillers i la guàrdia civil, que va situar els masovers atrapats entre dos focs.
La novel·la transcorre en un poble de masos disseminats, al Maestrat, entre els anys 40 i 50 del segle XX. És una zona boscosa que freqüenten els guerrillers del maquis, que compten amb la complicitat material i sentimental de la filla del mas, la Teresa, i les reticències de la mare, que ha vist com el seu marit era víctima de la guàrdia civil. El fill menut és el narrador de la història, que descobreix el món en un context ple de secrets i violència. Un dels guerrillers del maquis, que s'entén amb la Teresa, és alhora confident de la guàrdia civil. Això originarà algun malentés i algun tiroteig. La novel·la segueix l’evolució del xiquet protagonista i de la seua família, dividida i sacsejada per les lluites entre guerrillers i guàrdies, en un poble de muntanya valencià.
Itineraris
La ruta està formada per tres itineraris que es poden dividir en dos dies: el principal, un complementari i un tercer per dins del poble.
El primer, l’itinerari ‘Pla Amunt’ te una duració de 8 hores i recorre el mirador del Pla, el mas de l’Espino, l’escola rural mas de Badal i el Parc Natural del Penyagolosa. S’hi proposen dues lectures: una sobre el pic Penyagolosa i una altra sobre l’inici de la novel·la, on s’introdueixen alguns dels personatges principals i el nus de la història.
L’itinerari 2, ‘Pla Avall’, presenta la resta d’escenaris de la novel·la, més allunyats de l’acció principal, però que l’escriptor hi introdueix amb eficàcia per tal de mostrar bona part de la diversitat del massís de Penyagolosa.
Per últim, el tercer itinerari, ‘El poble’, aglutina les localitzacions principals de Vistabella del Maestrat. Segons la Fundació Full, Martí Domínguez construeix el poble de La sega a partir de diverses localitats del Maestrat. No obstant això, Vistabella del Maestrat és el model principal, i algunes accions les podem situar al seu nucli urbà.
“Un homenatge al nostre passat”
La presentació d’aquesta nova ruta literària va congregar més d’un centenar de persones, una bona mostra de la bona acollida que tenen aquestes iniciatives i de l’interés de la societat per la lectura i la història. En aquest acte, el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola, va voler recordar la importància de la literatura, que sumada al territori, és un element imprescindible per a comprendre la identitat dels pobles: “Quin país seria Grècia sense l’Odissea? Quin imperi seria el romà sense Virgili? El nostre país seria el mateix, per exemple, sense Joan Fuster, sense Enric Valor o sense Blasco Ibáñez?”, es preguntava.
Per la seua part, Martí Domínguez va definir La sega com “un homenatge al nostre passat”, un llibre en el qual es troben “els nostres camins, les nostres muntanyes, la nostra dignitat…”. L’escriptor valencià, sota l’acompanyament de la Rondalla de Vistabella i l'actor Francesc Anyó, qui va llegir alguns passatges del llibre, va explicar els detalls dels tres itineraris que integren la ruta: Pla Avall, Pla Amunt i El Poble. Tres camins que, travessats per diferents fragments de la novel·la, dibuixen un recorregut pel mas de l’Espino o l’escola rural del mas de Badal, al Parc Natural del Penyagolosa, la font del Fontanal, el riu Montlleó o el mateix poble de Vistabella, entre altres punts d’interés.