Repassem la història: origen i tradicions del 9 d’octubre

9 d'octubre
9 d'octubre

Fem un recorregut per la història i les tradicions del 9 d’octubre i et recomanem lectures i un documental per a ampliar els teus coneixements sobre el poble valencià.

El 9 d'octubre se celebra el dia de la Comunitat Valenciana, però, quina és la història d'aquesta celebració? Aquest dia commemora l'entrada de Jaume I a la ciutat, qui va aconseguir la rendició del rei musulmà Zayyan ibn Mardanish. No obstant això, aquesta celebració no s'instaurà fins a l'any 1338, un segle més tard, per part de Pere el Cerimoniós.

Però, el 9 d'octubre no és conegut únicament per rememorar la conquesta de València, sinó que també se celebra Sant Donís, considerat com el dia dels enamorats pels valencians i les valencianes, una festivitat lligada a la coneguda mocadorà.

Origen de la ‘mocadorà’

La història explica que, quan Jaume I va conquistar València el 9 d’octubre de 1238, els musulmans vençuts van oferir al rei i a la seua dona fruites i verdures de l’horta valencianes embolicades en un mocador. De la mateixa manera, Jaume I va mostrar la seua benevolència i va oferir a les joves casadores que, per culpa de la guerra, s’havien quedat sense dot per a casar-se, unes monedes que elles van arreplegar en el seu mocador.

La tradició es va mantindre al llarg dels anys, fins que, en el segle XVIII, Felip V va prohibir la festa. Davant d’aquesta decisió, els pastissers valencians van fer uns dolços de massapà amb formes de fruita per a continuar celebrant la festa en secret. Des de llavors, és costum que, el 9 d’octubre, l’enamorat o l’enamorada obsequie la seua parella amb un grapat de massapans envoltats amb un mocador (origen del nom mocadorà).

La celebració d’aquesta festivitat va anar adquirint un caràcter més festiu a mesura que van anar passant els anys i la pirotècnia va assolir un paper protagonista durant aquesta celebració, i aquest és el motiu pel qual els dolços de la ‘mocadorà’ es produïen amb aquestes formes tan característiques. Per això, els massapans adopten formes típiques del territori valencià: elements pirotècnics (la piuleta i el tronador) i hortalisses típiques de l’horta valenciana.

En l'actualitat, aquesta tradició es manté, però s'hi han anat incorporant canvis. Per exemple, existeixen variacions per als qui no agraden els massapans, però que també volen celebrar aquest dia. Algunes persones opten per regalar xocolate o altres dolços, això sí, mantenint les formes típiques.

Actes principals del 9 d’octubre

Enguany, com ja és habitual, se celebraran actes arreu de tot el territori valencià, organitzats per diferents organismes públics, entitats i associacions. També s'organitzaran actes pirotècnics durant el 7, 8 i 9 d'octubre.

El 9 d’ocubre, pels carrers del centre de València, es recrearà l’entrada de Moros i Cristians i faran un recorregut per la ciutat que finalitzarà a Marqués de Sotelo. Es reuniran més de dos mil persones dividides en files mores i cristianes acompanyades de bandes de música, ballets i carrosses.

La celebració culminarà amb la Processó Cívica i la Ofrena Floral a Jaume I, on la reial Senyera recorrerà els carrers del centre de la ciutat. En acabar aquesta, es llançarà una mascletà.

Recomanacions

Si busques una lectura relacionada amb la història de València, dona-li una ullada a l'entrada del blog "Dos llibres de Vicent Baydal imprescindibles per al 9 d'octubre", on et recomanem unes lectures molt apropiades per a conéixer la història del poble valencià: Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història i Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians.

D'altra banda, per als més menuts, recomanem el llibre El 9 d'Octubre, de Vicent Sanhermelando, una manera entretinguda i fàcil d'aprendre la història del 9 d'octubre. L’obra segueix a Marc i a Mireia en un 9 d’Octubre ple de descobriments sobre Jaume I i els musulmans que vivien a València, però també sobre per què eixe dia els menuts no van a escola i les pastisseries s’omplin de fruitetes de massapà. El llibre està publicat per l’editorial Tàndem.

Quant al format audiovisual, cal destacar el documental Buscant Jaume I que trobaràs en el web d'À Punt, una producció de 55 minuts que reconstrueix el recorregut de les petjades del rei Jaume I per tot el territori valencià.

 

També et pot interessar

stats