Recursos de la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians per a aprendre valencià
La Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians (laxarxa.val) oferix recursos molt interessants per a estudiants de valencià que volen augmentar el seu coneixement de la llengua.
El 2019, sota l’auspici de la Generalitat, es va crear la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians, laxarxa.val, on treballen conjuntament diverses entitats locals i universitats a favor de la normalització lingüística. Esta xarxa facilita que les administracions que la integren compartisquen eines i puguen organitzar activitats i programes relacionats amb la normalització del valencià en els diferents àmbits d’ús social.
Un dels objectius de laxarxa.val consistix a impulsar accions formatives i de reciclatge dels professionals que integren els serveis lingüístics valencians. El setembre del 2022, fruit de la col·laboració en este cas, es va organitzar la primera acció formativa de la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians.
Primera acció
Esta primera acció estava dirigida especialment a tècniques i tècnics lingüístics que organitzaven campanyes de promoció del valencià, entre d’altres. Les diverses sessions estaven centrades en quatre àmbits: cultural, comerç i restauració, xarxes socials i acollida lingüística a la població nouvinguda.
Els ponents eren especialistes en diferents àmbits de l’ús del valencià: experts d’altres territoris i tècnics lingüístics d’universitats i d’entitats locals que difongueren les activitats de dinamització que realitzaven els diferents serveis lingüístics. Alhora, proposaren noves campanyes i enfocaments amb la finalitat d’impulsar i augmentar l’ús del valencià.
Si tens interés en esta acció formativa, pots consultar més informació ací: Acció formativa 2022. En l’enllaç podràs trobar recursos de tota classe, com jocs en valencià, mitjans de comunicació, continguts relacionats amb la música, etc.
Recursos en obert
Diverses entitats que formen part de la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians, laxarxa.val, oferixen nombrosos recursos en obert:
- El Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València té un canal de YouTube amb una secció anomenada Ben dit!, en la qual es publiquen vídeos d’entre un i tres minuts que aborden dubtes bàsics de tipus lèxic i semàntic, sintàctic, morfosintàctic, i informació pràctica sobre els recursos lingüístics bàsics. Pots accedir-hi fent clic ací: YouTube - Ben dit!
A més, en el canal trobaràs les instruccions per a les proves de valencià de la CIEACOVA i més tipus de vídeos amb continguts interessants sobre el valencià i altres llengües.
- La Universitat d’Alacant també disposa d’una àmplia oferta de recursos, com ara:
- Cursos d’autoaprenentatge, gratuïts i oberts en els quals pots participar sense ser membre de la Universitat: https://web.ua.es/cau. Dins d’este servei trobaràs recomanacions de materials per a aprendre valencià, llibres i obres audiovisuals, diferents nivells d’aprenentatge (bàsic i avançat), aules de conversa (tan presencials com a distància) i tutories virtuals. A més, també hi ha recursos per a aprendre anglés o francés.
- Foment de la lectura en valencià. Ací s’inclouen dos projectes: Llegim i Club de Lectura Rodallibres.
- Llegim! Mensualment, s’hi publiquen vídeos amb les sinopsis, imatges i fragments de llibres que tenen la intenció de promoure la lectura en valencià entre l’alumnat universitari. Algunes de les obres proposades són Aigua en cistella, El curiós incident del gos a mitjanit o La casa de les flors, entre d’altres. Pots accedir-hi des d’ací: Llegim!.
- Club de Lectura Rodallibres. Es tracta d’un club de lectura, obert a tot el públic, organitzat per la Biblioteca Universitària de Filosofia i Lletres i el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant en què es lligen llibres en valencià. A més, la Biblioteca de la UA oferix exemplars en préstec de les lectures triades, cosa que facilita l’adquisició dels llibres. Per a apuntar-t’hi, has de tindre en compte que les reunions són presencials a la Biblioteca General. Pots inscriure-t’hi omplint el formulari que trobaràs en este enllaç: https://llegimua.ua.es/va/rodallibres.html.
- Oferta de cursos de valencià del Servei de Llengües. La Universitat oferix cursos presencials i no presencials de tots els nivells. Els presencials combinen les classes amb el treball autònom de cada alumne a través de la plataforma Moodle. Es requerix lliurar les tasques obligatòries i assistir, almenys, al 80% de les classes. A més, el CAU gestiona diverses sessions de conversa en línia per a practicar l’expressió oral. En els cursos no presencials, es fan vídeo classes síncrones amb el treball autònom de l’alumnat i, com en el cas dels presencials, s’haurà d’assistir al 80% de les classes, lliurar les diferents tasques i s’oferix la possibilitat de participar en sessions de conversa. Pots consultar les ofertes ací: https://sl.ua.es/va/formacio/cursos-de-valencia-del-sl.html.
- Col·lecció de llibres Punt per punt. Es tracta d’una col·lecció per a aprendre valencià creada i publicada per la Universitat d’Alacant amb llibres de tots els nivells. Es poden adquirir en format físic i consultar en línia, segons la preferència de cada estudiant. Els pots trobar ací: https://web.ua.es/va/cau/punt-per-punt.html.
- L’Ajuntament de Silla oferix un joc interactiu anomenat Juga amb la llengua, amb exercicis de traducció, gramàtica, vocabulari, etc., organitzats per nivells. Es tracta d’una ferramenta per a aprendre valencià de manera entretinguda iinteractiva.
Estos recursos poden ser molt útils com a base i com a complement en l’estudi del valencià. A més, accedir-hi és molt fàcil. Anima’t a consultar-los!