La realitat dels periodistes: una professió essencial, però perillosa

periodisme-portada

La llibertat d'expressió, que moltes vegades donem per descomptat, continua sent amenaçada i, els periodistes són els principals afectats, ja que veuen la seua seguretat en perill. Per això, l’ONU va desenvolupar un pla amb la intenció de protegir-los i erradicar la violència sobre els comunicadors.

Des de fa deu anys, el 2 de novembre es commemora el Dia Internacional per a posar fi a la impunitat dels crims contra periodistes. L’ONU, l’entitat que el proclama, pretén «sensibilitzar l’opinió pública i la comunitat internacional sobre els principals desafiaments que enfronten els i les periodistes i comunicadors en l’exercici de la seua professió, com també sobre l’escalada de violència i repressió contra aquests professionals».

Segons l’ONU, des de 1993, més de 1.600 periodistes han sigut assassinats per complir amb la seua labor d’informar el públic i, en 9 de cada 10 casos, els assassins n’han eixit impunes.

La llibertat d’expressió

La llibertat de premsa és un dret humà fonamental i un dels pilars de qualsevol societat democràtica. Els periodistes exerceixen un paper crucial en mantindre la ciutadania informada i en exposar la veritat, inclús quan aquesta pot ser controvertida. No obstant això, la seua seguretat no està garantida, ja que, sobretot en alguns països determinats, els periodistes s’enfronten a amenaces, violència i persecució com a conseqüència del seu treball.

Les formes de violència contra els periodistes són diverses: hi ha detencions, assetjament, amenaces o, inclús, assassinats. Molts periodistes viuen sota un perill constant, tant ells com el seu entorn, cosa que dificulta la capacitat per a dur a terme la seua professió i amenaça la qualitat de la informació que arriba al públic.

Quins són els motius dels crims?

En alguns casos, les amenaces o els assassinats arriben a causa de la naturalesa del seu treball, que pot incloure investigar corrupcions, exposar violacions dels drets humans o denunciar altres tipus d’activitats il·legals. En altres casos, els periodistes són víctimes de repressió política o de conflictes armats.

La impunitat dels crims contra periodistes està, en alguns casos, relacionada amb la falta de voluntat per a dur a terme investigacions adequades o amb la corrupció dels sistemes de justícia. A més, les autoritats de molts països no els protegeixen adequadament, cosa que els converteix en persones vulnerables a qualsevol atac.

Com impacta en la societat?

Encara que el major problema de la impunitat és la falta de seguretat dels periodistes i de les persones que els envolten, també cal destacar l’impacte que té aquest problema en la societat.

Quan els periodistes no poden treballar de manera segura, la qualitat de la informació que publiquen es veu compromesa i, per tant, la societat no rep informació veraç sobre qüestions importants, cosa que també influeix sobre la formació de les seues opinions.

Els passos cap a la fi de la violència

Abordar aquesta impunitat és essencial per a protegir els periodistes i la llibertat de premsa, per tant, l’ONU va desenvolupar el Pla d’Acció de l’ONU sobre la Seguretat dels Periodistes i la Qüestió de la Impunitat amb diverses iniciatives, entre les quals trobem les següents:

  • Generar consciència. Per a l’ONU, una de les seues principals ambicions consisteix a «sensibilitzar al públic sobre la importància social del periodisme independent i professional». Per aquest motiu, organitza diversos dies que serveixen de ferramenta per al debat i l’anàlisi, com el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa o el Dia Internacional de l’Accés Universal a la Informació.
  • Monitoratge i reportatge. Conéixer la situació de la llibertat de premsa i la seguretat dels periodistes és, per a l’ONU, «un element primordial per a garantir un canvi positiu i sostenible» que, a més, permet aprofundir en temes específics com els atacs i els assassinats. D’aquesta manera es podria determinar el grau de perill per als periodistes en els països analitzats.

Com veiem, encara que puga paréixer que hui en dia qualsevol persona pot exercir el seu ofici lliurement, la realitat és molt diferent. La impunitat de la violència contra periodistes suposa una amenaça per a la seguretat i per a la llibertat de premsa. Per a poder combatre-la, és necessària la col·laboració de governs, organitzacions i la societat.

També et pot interessar

stats