El paper del docent: reptes i oportunitats

paper-docent

En un món en constant evolució, el paper del docent ha adquirit una importància fonamental que va més enllà de la transmissió de coneixements, ja que també preparen l’alumnat per a afrontar un present i futur plens de reptes socials, tecnològics i emocionals.

Des de l’any 1994, cada 5 d’octubre se celebra el Dia Mundial dels Docents, ja que el mateix dia, però de 1966 es va produir la subscripció de la Recomanació de la OIT i la UNESCO relativa a la Situació Personal Docent. Aquesta recomanació defineix pautes de referència sobre els drets i obligacions del personal docent, així com sobre les normes per a la seva formació inicial i contínua, la seva contractació, ocupació i les condicions d'ensenyament i aprenentatge.

Tal com proclama la UNESCO, «els professors exerceixen una funció essencial a l'hora de forjar el futur, mitjançant la formació dels alumnes i l'impuls del progrés educatiu. No obstant això, per a aprofitar tot el seu potencial, és crucial que les seues veus siguen escoltades i valorades en els processos de presa de decisions que afecten la seua professió».

És per això que, enguany, es vol fer èmfasi en la necessitat d’abordar els desafiaments estructurals que afecten els professors i de fomentar un diàleg més inclusiu sobre el seu rol en l'àmbit educatiu. Per aquest motiu, el lema principial és «Valorar la veu docent: cap a un nou contracte social per l’educació».

Quina és la labor del docent?

La labor del docent és complexa i fonamental per al desenvolupament de la societat. A més d'ensenyar continguts acadèmics, els docents han d'adaptar-se a una realitat canviant i digitalitzada, promovent valors com la diversitat, la inclusió i la sostenibilitat. La seua tasca no es limita a transmetre coneixements, sinó que inclou el desenvolupament de competències crítiques, creatives i emocionals de l’alumnat.

Els docents fomenten la curiositat i l’aprenentatge autònom i preparen l’estudiantat per a la societat globalitzada en què ens trobem, on la tecnologia i la informació evolucionen a un ritme mai vist abans. Això implica utilitzar metodologies actives.

Si eres docent d’idiomes, la teua missió va més enllà d’ensenyar gramàtica i vocabulari. Ensenyar una llengua implica formar l’alumnat perquè puga comunicar-se de manera efectiva en diversos contextos i situacions. O siga que, no només obris portes a un nou idioma, sinó a noves cultures i experiències.

La importància de la inclusió en l’aula

Un desafiament crucial al qual s’enfronten els docents en l’actualitat és garantir la inclusió educativa. Les aules són diverses, tant en termes culturals com en capacitats, per aquest motiu, és necessari assegurar-se que tot l’alumnat, independentment de les seues circumstàncies o necessitats, tinga les mateixes oportunitats d’aprenentatge.

Això implica el desenvolupament d’estratègies pedagògiques que tinguen en compte la diversitat de l’alumnat, com l’adaptació de recursos, per exemple. També és important fomentar aquest tipus de valors entre l’alumnat, com la igualtat i el respecte per la diferència, de manera que es creen espais on cada alumne se senta valorat i acceptat.

Estàs començant com a docent?

Si et planteges començar els teus estudis relacionats amb la docència, o si ja els has acabat, volem compartir amb tu alguns consells!

  • Quan estigues a classe, és fonamental que crees espais on els alumnes puguen expressar-se amb llibertat i cooperar entre ells.
  • Intenta conéixer els seus gustos i preferències. Així, podran trobar una manera de gaudir de les tasques que se’ls assigne.
  • El material audiovisual i les ferramentes digitals són un gran aliat en l’aula. Permetran que el procés d’ensenyament siga més entretingut i poden ajudar a aprofundir en diferents temes. A més, despertarà la curiositat de l’alumnat i pot fer que continuen investigant fora de l’horari lectiu.
  • Improvisar a classe pot donar lloc a ensenyaments que no s’esperaven, però es molt important tindre una planificació que t’ajude a seguir un fil conductor i a estar més segur davants dels estudiants.
  • Si tens qualsevol dubte, pregunta! Segur que alguns dels teus companys estaran disposats a oferir-te la seua ajuda. Pensa que ells també han sigut principiants en algun moment.
  • I, si eres profe de valencià, no dubtes a utilitzar Apunts de llengua a les teues classes! Tenim multitud de recursos i activitats que permeten a l’alumnat involucrar-se en l’aprenentatge de llengües.

També et pot interessar

stats