Què en saps, de l''Atles Lingüístic Valencià' de Jordi Colomina?

Conveni de col·laboració,l'Atles Lingüístic Valencià
L'Atles Lingüístic Valencià, de Jordi Colomina

L'Atles Lingüístic Valencià de Jordi Colomina és una obra cabdal per a la llengua i la cultura valencianes, que permetrà visualitzar i estudiar la diversitat lingüística del territori valencià amb una precisió i una amplitud sense precedents.

L’Atles Lingüístic Valencià és un projecte de gran abast impulsat per-Jordi Colomina, filòleg valencià, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i membre destacat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Esta obra monumental té com a objectiu plasmar i analitzar la variació fonètica i lèxica del valencià arreu del territori, fet que la convertix en una eina fonamental per als estudis de dialectologia valenciana.

Característiques principals del projecte

  • Inici i desenvolupament: Jordi Colomina va començar el treball de recerca el 1993. Des de l’any 2001, com a acadèmic de l’AVL, ha completat un extens qüestionari de 650 preguntes, realitzades en 109 localitats valencianoparlants i 47 de castellanoparlants. Estes dades recullen la diversitat lingüística real del territori valencià.
  • Estructura i continguts: L’Atles es preveu en quatre volums, el primer dels quals ja està enllestit. Els resultats del qüestionari es presentaran agrupats en diferents seccions temàtiques, que reflectiran tant aspectes fonètics com lèxics.
  • Visualització digital: Gràcies a la col·laboració entre la Universitat d’Alacant i l’AVL, s’està desenvolupant una base de dades que permetrà generar més d’un miler de mapes digitals. Els mapes facilitaran la consulta i la visualització de la riquesa i la diversitat lingüística del valencià, tant per a especialistes com per al públic general.
  • Objectius: El projecte vol oferir una eina de primer ordre per a conéixer la realitat de la llengua valenciana, que aporte dades valuoses per a estudiosos i amants de l’idioma. També pretén acostar-se a les diferents parles i variants presents a la Comunitat Valenciana, tot mostrant-ne la riquesa i diversitat.
  • Calendari: Es preveu que el projecte finalitze l’any 2028, moment en què es disposarà d’una aplicació informàtica que permetrà consultar tots els mapes i la informació lingüística recollida.

Importància i context

L’Atles Lingüístic Valencià s’inscriu dins de la tradició dels grans atles lingüístics europeus, però amb la particularitat d’estar pensat i elaborat específicament per al valencià. A més, la metodologia combina la recollida de dades de camp amb l’ús de tecnologies digitals per a la representació cartogràfica, fet que el convertix en un recurs innovador i accessible.

L’obra de Colomina contribuirà de manera decisiva al coneixement de la variació interna del valencià i serà una referència obligada per a la investigació en dialectologia, lexicografia i història de la llengua a la Comunitat Valenciana.

Conveni de col·laboració,l'Atles Lingüístic Valencià / L’AVL i la Universitat d’Alacant signen un conveni de col·laboració / AVL
Conveni de col·laboració,l'Atles Lingüístic Valencià / L’AVL i la Universitat d’Alacant signen un conveni de col·laboració / AVL / AVL

Equip i col·laboracions

El 15 d'abril del 2025, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, i la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, van firmar un conveni de col·laboració per a elaborar i revisar una base de dades que permeta a través d'una aplicació informàtica consultar la variació fonètica i lèxica d'un conjunt de paraules.

A tal efecte, l’Acadèmia ha volgut comptar amb l’excel·lència i la professionalitat dels professors Vicent Beltran i Carles Segura, del departament de Filologia Catalana de la UA. Tots dos formaran l’equip investigador col·laborador que elaborarà i revisarà els treballs de conversió digital en mapes lingüístics a partir de la informació recopilada pel professor Colomina al llarg dels anys.

En resum, l’Atles serà una eina clau per a l’estudi i la difusió de la riquesa dialectal valenciana, i un referent per a la investigació i la divulgació de la llengua.

També et pot interessar

stats