Directes
La televisió d'À Punt en directe

Què en saps, de l''Atles Lingüístic Valencià' de Jordi Colomina?

L'Atles Lingüístic Valencià de Jordi Colomina és una obra cabdal per a la llengua i la cultura valencianes, que permetrà visualitzar i estudiar la diversitat lingüística del territori valencià amb una precisió i una amplitud sense precedents.

L'Atles Lingüístic Valencià, de Jordi Colomina
24 d'abril 2025 - 14:49

L’Atles Lingüístic Valencià és un projecte de gran abast impulsat per-Jordi Colomina, filòleg valencià, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i membre destacat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Esta obra monumental té com a objectiu plasmar i analitzar la variació fonètica i lèxica del valencià arreu del territori, fet que la convertix en una eina fonamental per als estudis de dialectologia valenciana.

Característiques principals del projecte

Importància i context

L’Atles Lingüístic Valencià s’inscriu dins de la tradició dels grans atles lingüístics europeus, però amb la particularitat d’estar pensat i elaborat específicament per al valencià. A més, la metodologia combina la recollida de dades de camp amb l’ús de tecnologies digitals per a la representació cartogràfica, fet que el convertix en un recurs innovador i accessible.

L’obra de Colomina contribuirà de manera decisiva al coneixement de la variació interna del valencià i serà una referència obligada per a la investigació en dialectologia, lexicografia i història de la llengua a la Comunitat Valenciana.

Conveni de col·laboració,l'Atles Lingüístic Valencià / L’AVL i la Universitat d’Alacant signen un conveni de col·laboració / AVL / AVL

Equip i col·laboracions

El 15 d'abril del 2025, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, i la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, van firmar un conveni de col·laboració per a elaborar i revisar una base de dades que permeta a través d'una aplicació informàtica consultar la variació fonètica i lèxica d'un conjunt de paraules.

A tal efecte, l’Acadèmia ha volgut comptar amb l’excel·lència i la professionalitat dels professors Vicent Beltran i Carles Segura, del departament de Filologia Catalana de la UA. Tots dos formaran l’equip investigador col·laborador que elaborarà i revisarà els treballs de conversió digital en mapes lingüístics a partir de la informació recopilada pel professor Colomina al llarg dels anys.

En resum, l’Atles serà una eina clau per a l’estudi i la difusió de la riquesa dialectal valenciana, i un referent per a la investigació i la divulgació de la llengua.

També et pot interessar