Ja estan ací les Trobades d’Escoles en Valencià!
“Recuperem el verd amb Carme Miquel” és l’eslògan de les Trobades 2023. Enguany podràs disfrutar de vint-i-un encontres en què trobaràs nombroses activitats, alhora que coneixeràs amb major profunditat una de les autores valencianes més reconegudes.
Com cada any, l’arribada de la primavera va lligada al començament de les Trobades d’Escola Valenciana. Enguany se celebraran vint-i-una trobades, totes amb el lema “Recuperem el verd amb Carme Miquel”, establint així “una crida a l’acció i un cant a l’esperança en la recuperació de la consciència ecologista mitjançant l’educació”.
Dedicar les Trobades a l’autora valenciana permet donar a conéixer la mestra, escriptora, ecofeminista i activista per la llengua; a més, Escola Valenciana pretén continuar la seua tasca i llegar el seu compromís. Miquel, que va educar-se durant la postguerra i la dictadura, va defensar una escola innovadora, democràtica i en valencià. A banda, va estar vinculada al món sindical i a les associacions a favor del valencià, com és el cas d’Escola Valenciana.
Amb la seua figura com a protagonista, Escola Valenciana ha preparat unitats didàctiques dirigides a l’alumnat d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat amb la finalitat de despertar la consciència ecologista de l’alumnat i promoure valors com la sostenibilitat, l’estima pel territori i la defensa de la llengua. Tot això mitjançant activitats individuals i en grup que inclouen recursos digitals i temes diversos, com el consum responsable o la violència de gènere.
Un dels aspectes que més destaca de Carme Miquel és l’ecofeminisme, un dels moviments que defensava. L’autora es considerava ecofeminista, ja que per a ella, “el món feminista, en la construcció d’una nova societat, alhora que articula noves relacions de gènere homes/dones, es planteja també noves relacions humans/natura i això fa que introduïm l’ecologisme en el nostre plantejament i actuacions”. I ella llaurava per aconseguir aquest món.
Els concursos de les Trobades
D’altra banda, cal destacar altres aspectes de les Trobades, entre ells, els diferents concursos que s’hi duran a terme. En primer lloc, trobarem l’organitzat per Escola Valenciana i l’editorial Bromera, que consisteix a buscar la lona que hi haurà en les trobades en què participa l’editorial, amb l’objectiu de pujar una foto a Instagram amb l'etiqueta #ambelvalenciàfempinya i l'etiqueta de la Trobada en què s’haja fet la foto. Gràcies a aquest concurs podràs guanyar un abonament doble per al Feslloc, dues bosses de tela, dos bolígrafs, quatre polseres i dos llibres de Carme Miquel (Uns papers en una capsa i L'amenaça de les grues). Pots consultar-ne les bases ací.
En segon lloc, Bromera organitza un concurs de booktubes, el termini del qual ja està obert, en què els centres escolars podran enviar vídeos recomanant alguna de les obres de Carme Miquel a la coordinadora d’Escola Valenciana de la seua zona. El centre més participatiu rebrà 200 euros, el vídeo amb més visualitzacions guanyarà 100 euros i el vídeo més original rebrà un premi de 100 euros, tots tres per a gastar en llibres. Pots consultar-ne les bases ací.
L’obra de Carme Miquel
Si encara no coneixes l’obra de Carme Miquel, ací et recomanem alguns dels seus llibres:
Aigua en cistella (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira)
Uns desconeguts irrompen en el tranquil retir d’Isabel amb la intenció de descobrir l’experiència vital d’aquesta dona a qui localitzen, encuriosits, seguint el rastre d’uns antics papers que deixà escrits un oncle seu, enamorat d’ella en silenci des que era jove. Aquests textos són el contrapunt a la narració d’Isabel i ens ajuden a descobrir la senzillesa i la sensibilitat d’un personatge que, a més de treballar de criada, ha de saber encaixar les proposicions de l’amo. Tot i fer el possible per mantindre la integritat, la fugida a Barcelona i l’exili a Montpeller acceleren els esdeveniments cap a un final on l’amor i el desamor seran els protagonistes.
Pots llegir-ne un fragment ací.
L’amenaça de les grues
Sara Monroig ha estat vivint a Londres i Oslo durant molt de temps, distanciada de la seua gent. En tornar al poble descobrirà que els seus amics Vicent i Maria tenen problemes greus: volen obrir una casa rural i posar en marxa una cooperativa de productes ecològics, però són víctimes d’un boicot que posa en risc el seu futur. Alhora, Josep, el germà de Sara, rep unes telefonades anònimes intrigants. Quina relació tenen uns fets amb els altres? Carme Miquel ens ofereix una novel·la de gran actualitat, compromesa amb el medi ambient i que palesa que el perill principal que amenaça el nostre territori prové de l’ambició desmesurada lligada al ciment.
Pots llegir-ne un fragment ací.
A cau d’orella
Carme Miquel explica a la seua filla Roser i a tots els joves, fragments importants de la història més recent. També, les incògnites i sobretot les esperances del món que ens envolta.
Pots llegir-ne un fragment ací.
Les dates de les trobades
Per acabar, ací et deixem les dates de totes les Trobades: