Directes
La televisió d'À Punt en directe

Influencers que transformen la lectura

La generació Z està protagonitzant la transformació en la indústria literària a través de les seues recomanacions en xarxes socials. Hui parlem dels fenòmens booktubers, booktokers i bookstagrammers.

23 de novembre 2023 - 09:38

En un món cada vegada més digitalitzat, les xarxes socials han estés els seus tentacles cap a pràcticament tots els aspectes de les nostres vides. Un dels sectors que ha experimentat una notable transformació és la indústria literària, gràcies al sorgiment de plataformes com Instagram, YouTube o, en els últims anys, TikTok. Aquest fenomen, que combina la passió per la lectura amb la influència de les xarxes socials, ha aconseguit canviar la forma en què descobrim, compartim i gaudim dels llibres.

Aquestes noves expressions estan encapçalades per joves lectors que transmeten la seua passió per la lectura i l'adapten a les característiques de la xarxa social. D'aquesta manera, depenent de la plataforma on promocionen les seues lectures, han adquirit un nom específic: booktubers (YouTube), bookstagrammers (Instagram) i booktokers (TikTok). A continuació, presentarem les principals característiques que defineixen cadascuna d'aquestes expressions:

-         Booktubers: l’estreta connexió amb l’audiència

YouTube va ser la primera plataforma que va acollir la figura de l’influencer literari. Van començar a popularitzar-se perfils de joves que es dedicaven a la recomanació de llibres i autors. El format vídeo els permet connectar amb l’audiència i fer-ne una anàlisi detallada. A més, solen fomentar aquesta connexió a través dels comentaris, discussions sobre temes en directe i vídeos de preguntes i respostes.

Alguns exemples de booktubers en valencià són La prestatgeria o Diàlegs amb Emma Tomàs.

 

- Bookstagrammers: l’impacte de la imatge

Instagram, una plataforma visual per excel·lència, s'ha convertit en un caldo de cultiu per als amants de la lectura. Els bookstagrammers, usuaris que comparteixen les seues lectures a través de fotos i ressenyes en Instagram, han creat un espai únic on l'estètica es troba amb la passió pels llibres. D'aquesta manera, i com a resposta a la brevetat de les descripcions que els obliga la plataforma, aquests influencers literaris han perfeccionat l'art de la concisió. Les seus ressenyes breus, però impactants, sovint acompanyades d'una fotografia eloqüent, poden influir significativament en les decisions de lectura dels seus seguidors.

Alguns exemples de bookstagrammers són @elsbookhunters o @momo.casiopea.

 

- Booktokers: premiar la brevetat

Aquest ha arribat per a quedar-se i la passió per la lectura i per compartir-la preval malgrat els canvis de plataformes. La millor prova d'això és com de ràpid s'ha adaptat aquest fenomen a la plataforma de TikTok. Va començar durant el confinament, a través de l'etiqueta #Booktok, que ja acumula bilions de visualitzacions. Actualment, triomfen els vídeos amb llistes de llibres, reaccions als desenllaços o ressenyes breus.

Alguns perfils destacats dins d’aquesta xarxa social són @Bet_molina o @Mardellibres.

Una nova generació de crítics

La clau de l'èxit d'aquests fenòmens i els influencers literaris radica en la seua capacitat per a recomanar llibres de manera autèntica i apassionada. La simple gravació d'un vídeo de 60 segons pot desencadenar un efecte dominó en les vendes d'un llibre, impulsar títols desconeguts i reviviure l'interés en obres passades.

Així mateix, aquests creadors de contingut, sovint joves apassionats per la lectura, han exercit un paper fonamental en la creació de comunitats de lectura en línia.

Desafiaments i crítiques

Malgrat el seu èxit, BookTok i els influencers literaris no estan exempts de crítiques. Alguns argumenten que la brevetat dels vídeos no permet una avaluació profunda dels llibres, la qual cosa podria portar a malentesos o a una comprensió superficial de les obres. També s'ha plantejat la preocupació sobre la influència excessiva que poden tindre en les preferències de lectura dels seus seguidors.

L'impacte en la indústria editorial

L'impacte d'aquests fenòmens en la indústria editorial és innegable. Llibres que s'esmenten en vídeos virals experimenten augments significatius en les vendes, la qual cosa ha portat a editorials a prestar més atenció a aquesta plataforma i a col·laborar amb aquests joves per a promocionar els seus títols.

Però, aquest impacte no sols es reflecteix en les xifres de vendes, sinó també en la manera en què experimentem la literatura. Continuen sent un recordatori constant del poder que tenen les paraules per a connectar, inspirar i transformar les nostres vides.

També et pot interessar