Consells i recomanacions per a cuidar la salut mental i parlar amb els més menuts de la DANA
El temporal viscut al nostre territori ha provocat que algunes poblacions hagen sigut arrasades per l’aigua i ha deixat centenars de víctimes. Tot açò ha desencadenat situacions plenes de por, tristesa o desesperació i, tant els adults com els xiquets ens hem vist sobrepassats per la incertesa. Per això, volem fer una sèrie de recomanacions que et podran ajudar a gestionar-ho i alguns consells per a tractar el que ha passat amb els més menuts.
El Col·legi Oficial de Psicologia ha publicat una sèrie de pautes per a tindre cura de la salut mental en una situació com aquesta, entre les quals hi ha:
- Limita el temps d’exposició a les notícies. Informar-se de la situació i de les últimes notícies és important, però rebre un bombardeig constant d’informació sobre el desastre pot tindre un gran impacte sobre la salut mental i causar problemes d’ansietat, estrés, fatiga, alteracions del son...
- Expressa’t i connecta amb altres persones. Tant tu com el teu entorn sentireu nombroses emocions al mateix temps i, per a poder gestionar-les, és recomanable parlar d’elles. Així, alliberareu la tensió emocional que acumuleu, vos sentireu més acompanyats i vos ajudarà a identificar necessitats específiques.
- Intenta formar part de la recuperació. Estem veient grans mostres de solidaritat per part dels ciutadans, que inclouen tasques com la neteja, la donació d’aliments i roba, l’enviament d’ajudes econòmiques... Sumar-te a una d’estes tasques pot ser molt útil, però és important tindre clar que si no estàs pots fer-ho, no has de sentir-te culpable, ja que cada persona fa el que està a les seues mans.
Pots llegir l’article complet ací.
Compte amb la desinformació!
Les desinformacions o fake news s’han difós pels mitjans i les xarxes a una velocitat aclaparadora durant estos dies. Estes notícies, com comenta l’article «DANA Valencia: la desinformación que desincentiva la solidaridad ciudadana» de RTVE, «confonen l’opinió pública, sobretot, a les persones en situació de màxima vulnerabilitat, que tenen menys accés a la informació oficial».
A banda, tal com destaca la Universitat Oberta de Catalunya en l’article «La DANA i el desastre comunicatiu: desinformació i buit de confiança», «les fake news tenen una influència emocional i política, estem parlant d'una difusió d'informació que apel·la a les emocions, al dolor i a la previsió de més dolor, i que, per tant, ha tingut una influència gran a generar un pitjor estat d'ànim entre la ciutadania».
Encara que les xarxes socials hagen sigut un dels difusors de desinformació, no hem de demonitzar-les, ja que també «han servit per a donar informació de qualitat i enviar missatges a la ciutadania. (...) Han permés explicar la catàstrofe al món, mostrar el desastre i oferir un altaveu als afectats per a poder expressar-se».
Com parlar de la DANA amb els xiquets i les xiquetes
En un moment com este, és fonamental que els més menuts es puguen sentir segurs i compresos. Segons l’escola de salut de l’hospital Sant Joan de Déu, les famílies han de ser conscients que este tipus d’informació, sobretot per a infants de 3 a 7 anys, pot generar dubtes i preguntes que, si no s’aborden correctament, provoquen ansietat, temors i preocupacions, segons el que expliquen en este article de Criatures. Així doncs, tal com hi recomanen és important plantejar si han vist o escoltat alguna cosa que els haja cridat l’atenció i, a partir d’ahí donar resposta als seus dubtes i inquietuds.
En la mateixa línia, Save the Children ha compartit algunes estratègies per a poder abordar-ho:
- Respectar temps i necessitats.
- Adaptar el llenguatge segons l’edat.
- Validar els seus sentiments.
- Observar, escoltar i connectar: primers auxilis psicològics.
Pots llegir l’article complet ací.
A banda, UNICEF remarca que és fonamental cuidar-se un mateix per a poder cuidar els infants. Per això, és imprescindible descansar, parlar amb altres adults i acceptar que és natural sentir por i incertesa en temps de crisi. A més, explica la importància de mantindre rutines i estructurar el dia, ja que ajuda a reduir l’estrés i aporta estabilitat als xiquets.
Igual com Save the Children, UNICEF també proposa estratègies per a donar suport a xiquets i adolescents, i ressalta especialment la importància d’oferir-los l’oportunitat de parlar sobre com se senten des de l’empatia, tranquil·litzar i donar afecte, observar canvis emocionals, mantindre rutines i activitats i practicar exercicis de relaxació. Evidentment, la sinceritat i la claredat són clau per a dur a terme estes accions. Pots llegir l’article complet ací.
Algunes iniciatives solidàries
Com hem comentat, la solidaritat ciutadana està sent clau, per això volem contribuir a donar veu a algunes iniciatives que s’han dut a terme:
- Som València. Un cicle de concerts a 27 ciutats de tota Espanya i que reunix més de tres-cents artistes en seixanta actuacions programades. La recaptació anirà destinada a la fundació Horta Sud, que «serà l’encarregada de garantir que els fons arriben a les comunitats que més ho necessiten en pro de la regeneració del teixit social». Pots llegir l’article complet d’À Punt ací. I, en el web oficial de Som València (https://somvalencia.org/) pots trobar tota la informació.
- Conte per a explicar la DANA als més menuts. L’ontinyentí Ricardo Montés ha escrit un conte breu, El monstre d’aigua i fang, amb l’objectiu d’ajudar els adults que tinguen menors al seu càrrec a explicar esta tragèdia. El conte es pot descarregar ací.
- Blackwater amb el poble. L’editorial Blackie Books ha aprofitat l’èxit de la saga Blackwater per a recaptar diners que seran donats a la fundació Horta Sud. L’il·lustrador de les cobertes, Pedro Oyarbide, ha fet una làmina solidària reimaginant la coberta de La riuada, el primer títol de la saga. Amb ella, ha volgut «reflectir l'esperit d'unitat del poble valencià, d'una grandesa que he pogut viure de prop enmig de la pitjor catàstrofe climàtica d’este segle. Encara que soc madrileny, em sent també d'ací; en estos dies, més que mai». Pots adquirir la làmina ací.
- @suportmutudana. Es tracta d’un espai en xarxes per a donar suport i posar en contacte la gent que necessita ajuda després del temporal. Com bé expliquen en el seu perfil, «diversos col·lectius de València han creat una xarxa de suport que posa en contacte gent que necessita ajuda amb gent que vol ajudar», siga amb la tasca que siga.
Si vols conéixer altres iniciatives solidàries, tant oficials com extraoficials, pots consultar l’article «Com pots ajudar les persones afectades per la DANA?» en el web d’À Punt.