Directes
La televisió d'À Punt en directe

Consells i recomanacions per a cuidar la salut mental i parlar amb els més menuts de la DANA

En Apunts de llengua volem fer la nostra xicoteta aportació a la tràgica situació que travessa la població a conseqüència de la DANA. Per això, amb l’entrada de hui volem que estigues informat o informada sense saturar-te amb algunes iniciatives solidàries que han sorgit i alguns consells per a tractar la situació amb els més menuts. 

15 de novembre 2024 - 10:16

El temporal viscut al nostre territori ha provocat que algunes poblacions hagen sigut arrasades per l’aigua i ha deixat centenars de víctimes. Tot açò ha desencadenat situacions plenes de por, tristesa o desesperació i, tant els adults com els xiquets ens hem vist sobrepassats per la incertesa. Per això, volem fer una sèrie de recomanacions que et podran ajudar a gestionar-ho i alguns consells per a tractar el que ha passat amb els més menuts.

El Col·legi Oficial de Psicologia ha publicat una sèrie de pautes per a tindre cura de la salut mental en una situació com aquesta, entre les quals hi ha:

Pots llegir l’article complet ací.

Compte amb la desinformació!

Les desinformacions o fake news s’han difós pels mitjans i les xarxes a una velocitat aclaparadora durant estos dies. Estes notícies, com comenta l’article «DANA Valencia: la desinformación que desincentiva la solidaridad ciudadana» de RTVE, «confonen l’opinió pública, sobretot, a les persones en situació de màxima vulnerabilitat, que tenen menys accés a la informació oficial».

A banda, tal com destaca la Universitat Oberta de Catalunya en l’article «La DANA i el desastre comunicatiu: desinformació i buit de confiança», «les fake news tenen una influència emocional i política, estem parlant d'una difusió d'informació que apel·la a les emocions, al dolor i a la previsió de més dolor, i que, per tant, ha tingut una influència gran a generar un pitjorestat d'ànim entre la ciutadania».

Encara que les xarxes socials hagen sigut un dels difusors de desinformació, no hem de demonitzar-les, ja que també «han servit per a donar informació de qualitat i enviar missatges a la ciutadania. (...) Han permés explicar la catàstrofe al món, mostrar el desastre i oferir un altaveu als afectats per a poder expressar-se».

Com parlar de la DANA amb els xiquets i les xiquetes

En un moment com este, és fonamental que els més menuts es puguen sentir segurs i compresos. Segons l’escola de salut de l’hospital Sant Joan de Déu, les famílies han de ser conscients que este tipus d’informació, sobretot per a infants de 3 a 7 anys, pot generar dubtes i preguntes que, si no s’aborden correctament, provoquen ansietat, temors i preocupacions, segons el que expliquen en este article de Criatures. Així doncs, tal com hi recomanen és important plantejar si han vist o escoltat alguna cosa que els haja cridat l’atenció i, a partir d’ahí donar resposta als seus dubtes i inquietuds.

En la mateixa línia, Save the Children ha compartit algunes estratègies per a poder abordar-ho:

Pots llegir l’article complet ací.

A banda, UNICEF remarca que ésfonamental cuidar-se un mateix per a poder cuidar els infants. Per això, és imprescindible descansar, parlar amb altres adults i acceptar que és natural sentir por i incertesa en temps de crisi. A més, explica la importància de mantindre rutines i estructurar el dia, ja que ajuda a reduir l’estrés i aporta estabilitat als xiquets.

Igual com Save the Children, UNICEF també proposa estratègies per a donar suport a xiquets i adolescents, i ressalta especialment la importància d’oferir-los l’oportunitat de parlar sobre com se senten des de l’empatia, tranquil·litzar i donar afecte, observar canvis emocionals, mantindre rutines i activitats i practicar exercicis de relaxació. Evidentment, la sinceritat i la claredat són clau per a dur a terme estes accions. Pots llegir l’article complet ací.

Algunes iniciatives solidàries

Com hem comentat, la solidaritat ciutadana està sent clau, per això volem contribuir a donar veu a algunes iniciatives que s’han dut a terme:

Si vols conéixer altres iniciatives solidàries, tant oficials com extraoficials, pots consultar l’article «Com pots ajudar les persones afectades per la DANA?» en el web d’À Punt.

També et pot interessar