Directes
La televisió d'À Punt en directe

Celebrem el Dia Europeu de les Llengües

Cada vegada és més necessari aprendre noves llengües, ja siga per qüestions laborals o professionals. Per això, el Consell Europeu ha decidit que cada 26 de setembre es commemore el Dia Europeu de les Llengües amb la intenció de fomentar l'aprenentatge i com a manera de promoure la riquesa cultural i lingüística que tenim a Europa.

26 de setembre, Dia Europeu de les Llengües
06 d'octubre 2022 - 13:37

El passat 26 de setembre es va celebrar el Dia Europeu de les Llengües, una data en què els estats del Consell d’Europa animen a la resta de la població a aprendre altres llengües, independentment de la seua edat, gènere o situació.

Des de 2001, el Consell Europeu marca aquest dia al calendari per a conscienciar sobre l'herència cultural i la diversitat lingüística que hi ha al nostre continent, cosa que ens permet disposar d’una major comprensió intercultural. Només a Europa tenim 24 llengües oficials, 60 regionals o minoritàries i més de 200 pròpies. A més, més de la meitat de la població té la capacitat de parlar, almenys, una llengua estrangera, la més popular de les quals és l’anglés.

Per què es commemora el Dia Europeu de les Llengües?

La Unió Europea té un interés clar a l’aprenentatge de llengües, ja que disposa d’una gran quantitat de programes que ho promouen i als quals destina més de 30 milions d’euros, com els programes Sòcrates, Leonardo da Vinci o l’Institut Cervantes, entre d'altres.

A més, es plantegen alguns objectius generals per a aquest dia, entre els quals destaquen:

-         Subratllar la importància de l’aprenentatge d’idiomes i, sobretot, de diversificar la varietat de les llengües que s’aprenen amb la intenció de fomentar el plurilingüisme. Això ocorre perquè és molt habitual aprendre certes llengües, com l’anglés, l’alemany o el francés, però la realitat és que tenim centenars d’idiomes que en moltes ocasions passen desapercebuts, normalment perquè són més minoritaris i no es consideren tan útils.

-         Promoure la riquesa lingüística i cultural d’Europa. Moltes vegades no som conscients de la sort que tenim de disposar de la varietat idiomàtica del nostre continent. La llengua és cultura i conéixer-ne una implica entendre els costums i l’estil de vida dels llocs on parlen cada idioma. Això implica que l’aprenentatge de noves llengües ens done noves perspectives, canvie la nostra percepció de l’entorn i la sensibilitat davant determinants aspectes.

-         Fomentar l’aprenentatge continu de llengües. Els nous idiomes també ens obren una enorme quantitat de possibilitats, des d’estudiar o treballar en un altre país fins l’opció de conèixer persones d’altres parts del món.

 Beneficis de parlar altres llengües

D’altra banda, també podem trobar altre tipus de beneficis, ja que està científicament demostrat que aprendre un altre idioma millora la creativitat, augmenta la confiança en nosaltres mateixos, millora la memòria, perfecciona la llengua materna i potencia l’atenció i l’observació de l’entorn, jaque les persones plurilingües tenen la capacitat de limitar les distraccions amb més senzillesa que la resta de persones.

Malgrat tots aquests avantatges, només per la nova visió del món que ens aporta conéixer altres llengües i cultures és motiu suficient per a endinsar-nos en el meravellós món de l’aprenentatge d’idiomes, tant dins com fora de l'etapa escolar. A més, en l’actualitat existeixen nombrosos recursos que ens permeten estudiar des de la comoditat de casa sense la necessitat d’anar a classe. Existeixen pàgines que expliquen les normes gramaticals i enumeren les paraules més freqüents de cada idioma, youtubers que centren els seus canals a ensenyar curiositats sobre diferents llengües i recomanen lectures per a cada idioma, etc. Altrament, la majoria disposem de serveis de streaming en els quals podem seleccionar doblatges en una gran quantitat d’idiomes i configurar els subtítols de la manera que ens convinga.

Per acabar, s’ha de posar èmfasi en l’aprenentatge de llengües a les quals no s’ha parat tanta atenció, però que són tan interessants com qualsevol altra, com és el cas del valencià. Un recurs que pot ser molt útil per fer-ho és el programa d’À Punt Trau la llengua, un espai en què qui presenta visita diferents parts del territori a la recerca de paraules i expressions curioses dels valencianoparlants.

Per tant, si estàs pensant a aprendre una altra llengua, anima’t! Com hauràs pogut veure, els beneficis són enormes i la teua perspectiva del món canviarà, a més, les oportunitats que se t’obriran seran immenses. I, sobretot, no oblides que existeixen tantes llengües com persones, segur que trobes una que s’adapte a totes les teues necessitats. Com deia Carlemany: “Tindre altra llengua és posseir una segona ànima".

També et pot interessar