Calendari de la consulta sobre la llengua base

Nou calendari de la consulta sobre la llengua base
Nou calendari de la consulta sobre la llengua base / Miguel Ángel Reino

L'orde estableix que l'idioma triat per cada centre, valencià o castellà, tindrà més pes i presència en l'ensenyament.

La votació serà entre el 25 de febrer i el 4 de març. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat l’orde que regula i convoca el procediment de consulta als representants legals de l'alumnat per a triar la llengua base que s’aplicarà a partir del curs escolar 2025-2026. 

Esta llei s’estableix el calendari següent: el 17 de febrer es publicarà el cens provisional, fins al 21 de febrer es podran fer les reclamacions al cens provisional, fins al 24 de febrer es publicarà el cens definitiu, i des de les 09:00 hores de l’endemà, 25 de febrer, fins a les 14:00 hores del 4 de març, es podrà participar en la consulta. 

La votació es farà a través de la pàgina web habilitada per la Generalitat i, en el cas dels pobles afectats per la dana, les mares, pares o representants legals podran acostar-se a qualsevol centre escolar, públic o concertat, per a votar. Segons assegura Educació en un comunicat, es tracta d'un “procés senzill” pel qual les famílies triaran de manera telemàtica la llengua principal —valencià o castellà— per a cadascun dels seus fills matriculats en centres públics o concertats en segon cicle d'infantil, primària o els tres primers cursos d'educació secundària obligatòria (ESO). En este procés, serà suficient que vote un representant legal per cada fill.

Dades que cal respondre en la consulta

L’orde explica que el representant legal de l'alumnat, una vegada accedisca al web, haurà d'introduir, en primer lloc, el número d'identificació (NIA) de l'alumne o alumna per al qual desitja omplir la consulta. Este NIA estarà inclòs en la fitxa individual de l'alumne o alumna. 

Després, haurà d'omplir els apartats següents:

  • Preferència de llengua base. Haurà de contestar a la pregunta “Quina és la seua preferència sobre llengua base d'educació?” i podrà optar, de manera excloent, entre valencià o castellà.
  • Criteris per a ordenar l'alumnat en l'adscripció a la llengua base de preferència. Podrà introduir la informació relativa a una sèrie de circumstàncies personals de l'alumne o alumna, que determinaran l'orde perquè l'adscriguen a la llengua base de preferència. Estos criteris, prèviament coneguts pel centre, seran: el nombre de germans de l’alumnat matriculat en el mateix centre (15 punts per cada germà o germana), domicili (10 punts en àrea d'influència; 5 punts en àrea limítrofa), discapacitat (33%-64 % 4 punts; 65 %-100 % 7 punts), família nombrosa (3 punts categoria general; 5 punts categoria especial), família monoparental (3 punts categoria general; 5 punts categoria especial).     
  • Declaració responsable. El representant legal haurà d’acceptar que totes les circumstàncies al·legades en la consulta s’ajusten a la realitat i hauran de ser acreditades si ho sol·licita la direcció del centre públic o la titularitat del centre privat concertat.

La llengua triada pel centre tindrà més pes en l’ensenyament

La llei deixa clar que, després de la consulta, la llengua base triada per cada centre —valencià o castellà— serà la que tindrà més pes i presència en l'ensenyament. A més, una vegada s’hagen determinat les unitats en cada llengua base per a cada centre i nivell, el centre adscriurà l’alumnat a les diferents unitats de cada llengua base amb caràcter previ a l’admissió per al curs escolar vinent, d’acord amb els criteris prèviament anunciats. 

Així mateix, l’orde resol que en cas que s’esgoten les places d’una unitat o no existisca l’oferta de la llengua, l'alumnat s'adscriurà inicialment a llocs escolars corresponents a l'altra llengua base. No obstant això, els centres, també podran organitzar els recursos humans addicionals de què disposen, a fi que tot l’alumnat puga cursar les seues ensenyances en la llengua base triada pels seus representants legals.

També et pot interessar

stats