Directes
La televisió d'À Punt en directe

Per què ser bilingüe? En descobrim els avantatges

Si has arribat fins a Apunts de llengua és, molt probablement, perquè tens la intenció de convertir-te en una persona bilingüe (o poliglota, si és que ja en saps més d’una). Però, coneixes els beneficis de parlar diversos idiomes?

Per què ser bilingüe?
25 de novembre 2024 - 16:20

El bilingüisme es definix com la capacitat d'una persona per a utilitzar dos llengües amb un cert grau de fluïdesa i competència. Es tracta d’una habilitat que pot implicar diferents nivells de domini en cada una de les llengües, i es pot adquirir de manera natural des de la infància o a través de l'aprenentatge en edats més avançades.

Quins són els avantatges de ser bilingüe?

Entre els beneficis cognitius trobem:

Respecte als avantatges socials, podem destacar:

En últim lloc, també hi ha alguns beneficis des del punt de vista acadèmic, com:

Bilingüisme des de la infància vs. adquisició del llenguatge

El bilingüisme en la infància no només es limita a la capacitat de comunicar-se en dos llengües, sinó que també implica una sèrie de mecanismes mentals, ja que els xiquets i xiquetes poden alternar entre ambdós llengües de manera més eficient, a gestionar diferents sistemes lingüístics i a adaptar-se a diverses situacions socials de manera més flexible.

Eixa capacitat de gestionar diversos sistemes lingüístics els permet aprendre altres llengües en el futur amb més facilitat. A més, el cervell està més entrenat per a aprendre noves paraules, estructures i sons.

Finalment i com a curiositat, destaquem el fenomen del canvi de codi, una mostra de la flexibilitat lingüística i mental que caracteritza les persones bilingües. Es produïx quan una persona alterna entre dos llengües en una mateixa conversa, un fet habitual entre persones bilingües, sobretot en contextos informals en què les dos llengües estan representades.

Esta pràctica reflectix l'adaptació constant del cervell a les dos llengües. Els investigadors han descobert que, en molts casos, el canvi de codi no és només una qüestió de comoditat, sinó també una manera de resoldre amb més rapidesa qüestions lingüístiques.

També et pot interessar